Híradó

Elindult a népszámlálás, akár kétszázezres bírságot is kaphat, aki megtagadja az adatszolgáltatást

Magyar ÉvaMagyar Éva

2022. október 1. 19:35

Elkezdődött Magyarország történetének 16. népszámlálása – egyelőre az interneten. A kérdezőbiztosok majd csak a hónap második felében keresik fel azokat a háztartásokat, ahonnan addig nem érkeznek be a válaszok. A részvétel kötelező, akár kétszázezer forintos bírságot is kaphat, aki megtagadja az adatszolgáltatást. Aki viszont kitölti az online kérdőívet, még nyerhet is százezer forintot. 

A népszámlálást általában tízévente tartják, tavaly a koronavírus-járvány miatt halasztották idén őszre. Célja, hogy felmérjék Magyarország népességét, az emberek egészségi állapotát, foglalkoztatottságát, élet- és lakáskörülményeit. 

A Központi Statisztikai Hivatal elnöke azt mondta, a népszámlálás akkor lesz sikeres, hogyha mindenki részt vesz benne, minden Magyarországon élő ember kitölti a kérdőívet.

Az online kitöltéshez szükséges kódot szeptember utolsó napjaiban kézbesítette a posta, elméletileg minden magyarországi lakcímre. Mégis van olyan, aki még csak nem is hallott a népszámlálásról.

Hegyi Béla sem a tévében, sem a kocsmában nem hallott róla, számítógépük sincs, így nem tudja, hogyan fogja kitölteni – ezt a Híradónak árulta el a férfi.

Akinek nincs számítógépe, vagy más ok miatt nem tudja online kitölteni a kérdőívet, azt az otthonában keresik fel a kérdezőbiztosok október 16. után. A népszámláláson kötelező részt venni, de nem muszáj minden kérdésre válaszolni. 

Például a nemzetiségre, a vallásra, az egészségi állapotra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes. Aki ezzel együtt sem hajlandó kitölteni a kérdőívet, közigazgatási bírságra számíthat, ez akár 200 ezer forint is lehet. 

A kérdőív két részből áll. Először a lakáskörülményekre kérdeznek rá, például arra, hogy milyen anyagból épült a ház, ahol élünk, hány szoba van benne, milyen a fűtés.

„A népszámlálási kérdőív kitöltésekor nem a bejelentett lakcímünk számít. A népszámlálás arra kíváncsi, hogy ténylegesen hol élünk, tehát mindenkinek azon a lakcímén kell kitölteni, ahol ténylegesen él" – tudtuk meg Kovács Marcell népszámlálási projektvezetőtől.

Aztán a személyes adatok következnek: kor, családi állapot, iskolai végzettség, nyelvtudás. A kérdőív kitöltése nagyjából fél órát vesz igénybe.

A népszámlálás a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint 26 milliárd forintba kerül. Az online kitöltők közül naponta öt ember százezer forintot nyerhet. Az adatokat kizárólag statisztikai célra használják fel, az eredményeket pedig összesített formában hozzák nyilvánosságra, vagyis azt ígérik, hogy az adatok semmilyen módon nem vezethetők majd vissza a válaszadókhoz.

#Híradó#Videó#Belföld#top hírek#kérdezőbiztos#népszámlálás

Címlapról ajánljuk