Híradó

Lakás helyett csak gaz van a telken, de a beruházó nem hajlandó visszafizetni a tízmilliós előleget a vevőnek

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. október 15. 18:33

Nem épült meg a mogyoródi lakópark, és az előleget sem fizeti vissza a beruházó cég – a Híradó egyik nézője kereste meg az RTL-t a történetével. A lakást, amit meg akart venni, idén ősszel kellett volna átadnia az építtetőnek. Mivel nem készült el, A Híradó nézője elállt a szerződéstől, de a pénzét, több mint 10 millió forintot, máig nem kapta vissza, fizetési meghagyását pedig a cég vitatja. A beruházó nem nyilatkozott.

Az RTL Híradó egyik nézője kereste meg a csatornát azzal, hogy hiába nem készült el a lakás, aminek az előlegét már befizette, a beruházó nem hajlandó visszaadni a pénzét. Amikor a stáb ma a helyszínen járt csupán rozsdásodó kerítést látott a telek szélén a Pest megyei Mogyoródon. Pedig a Híradó nézője úgy tervezte, idén ősszel már a mogyoródi lakásából jár dolgozni Budapestre. Tavaly ősszel találta meg a tervezett társasház hirdetését az interneten.

Megelőzte egy hosszú keresgélés, kutatás, hogy valami családi fészket találjon az ember. Gondolkoztam abban, hogy felújítandó lakást veszek és majd magam újítom fel

– mesélte. Végül mégis a 45 négyzetméteres új lakás mellett döntött, amihez 10,2 millió forint előleget tett le tavaly októberben.

Azóta mindössze annyi történt, hogy a korábban a területen lévő búzatábla eltűnt, de építkezésnek nyoma sincs, a gaz is felveri. A Híradó nézőjének már tavasszal gyanús lett, hogy fél évvel a költözés előtt semmi nem épül, ám akkor még hitt a beruházónak. Végül június végén úgy döntött, felbontja az előszerződést.

Ezt az eladó is aláírásával megerősítette, ügyvéd ellenjegyezte és adtak még maguknak két hónapot. Megjelölték az augusztus 31-ét, mint legvégső, legutolsó határidőt, hogy saját magukat kötelezik arra, hogy a teljes előleget vissza fogják fizetni

– mesélte.

Lakás helyett csak a gaz nő, de a beruházó nem hajlandó visszafizetni a tízmilliós előleget a vevőnek
A szerződés felbontásáról szóló okirat

A szerződésben az áll, hogy a 10,2 millió forintot őszig visszafizetik a vevő bankszámlaszámára, amivel a felek teljesen elszámolnak egymással. A dokumentumban az is szerepelt, hogy az adásvételi előszerződést egybehangzóan felbontják.

A 10,2 millió forintra azonban a vevő azóta is hiába vár. Szeptemberben fizetési meghagyást kezdeményezett, ám legnagyobb meglepetésére az eladó akkor már vitatta ennek a jogosságát, sőt magát az összeget is, noha korábban többször is megerősítette, szándékában áll fizetni, és erről szerződést is aláírt.

Lakás helyett csak a gaz nő, de a beruházó nem hajlandó visszafizetni a tízmilliós előleget a vevőnek
A beruházó vitatja, hogy jogos lenne, amit korábban aláírt

A lakópark honlapján, amit egyébként a legnagyobb kereső már ki sem dob, közben új dátummal, 2023. 1. negyedévében tervezett átadással hirdetik tovább a lakásokat. A honlapon az is jól látszik, hogy nem ő az egyetlen, aki ingatlant vásárolt ebben a lakóparkban. Végül feljelentést tett a rendőrségen.

Ha csak 50 szerződést kötöttek, az is félmilliárd forint, ami most a kezükben van és valamire használják mások pénzét

– panaszolta a néző.

A lakópark beruházója egy kft. 2018-ban alapították, a tavalyi évet 1,2 milliárd forint árbevétel mellett 390 millió forintos adózott eredménnyel zárta. Idén kettő, tavaly négy végrehajtást indítottak a cég ellen. A tulajdonosával telefonon tudtunk beszélni, de nem vállalta, hogy reagáljon.

#Híradó#Videó#Belföld#lakópark#mogyoród#budapest#társasház#ingatlan#előleg#top hírek

Címlapról ajánljuk