Belföld

Régi belügyesek bukkantak fel a Pegasus kémszoftver beszerzése körül

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 10:22

Százmilliókat fial a cég azóta, hogy nyélbe ütötték az üzletet.

Az elmúlt években komoly profitra tett szert az a magáncég, amelyen keresztül a titkosszolgálati megfigyelések technikai lebonyolításáért felelős Nemzetbiztonsági Szakszolgálat beszerezte az újságírók, médiatulajdonosok, ügyvédek, ellenzéki politikusok és kormánytisztviselők megfigyelésére is használt Pegasus kémszoftvert – írta meg a Direkt36. A beszerzést követően egyre nyereségesebbé váló kft. tulajdonosai között régi belügyesek is felbukkantak.

Bennfentes

A Direkt36 forrásai szerint a Communication Technologies Kft. volt az a közvetítőcég, ami az izraeli NSO Group egyik luxemburgi bejegyzésű leányvállalatától megvásárolta a kémszoftvert, az üzletet akkori árfolyamon 2,5-3 milliárd forint körüli bruttó összegért ütötték nyélbe. A cég tulajdonos-ügyvezetője ekkor Neuman Péter volt, akiről úgy tudni, számos olyan állami eszközbeszerzésben részt vett, amelyek részletei titkosak.

Egy ellenzéki politikai tanácsadó a Direkt36-nak azt mondta, hogy Medgyessy Péter 2002-es kampányának egyik miniszterelnök-jelölti kommunikációs tréningjéről ismeri Neuman Pétert, aki már az MSZP-SZDSZ kormányok idején is kapott állami megbízásokat. A 2010-es évek közepén a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) médiaérdekeltségeinek tanácsadó-vezetőjeként tűnt fel, 2018-19-ben a 168 Órát kiadó Telegráf Kft. ügyvezetője volt.

2019-ben egy Nun Tav Technologies Zrt. nevű cégen keresztül részt vett az azóta Delta Technologies Nyrt-re átkeresztelt Est Média megvásárlásában és felélesztésében. Kiderült: valaki épp egy nappal azelőtt vásárolt be olcsón az Est Média részvényeiből, hogy a részvénytársaság bejelentette: megveszi az állami informatikai tendereken jól szereplő Delta Systems Kft-t. A bejelentés után a részvények ára megugrott, a bennfentes kereskedelem gyanúját felvető vásárlás miatt vizsgálat indult. A Magyar Nemzeti Bank idén 58 millió forintos bírsággal sújtott egy meg nem nevezett magánszemélyt, akit a 24.hu N. Péterként azonosított, de Neuman nem reagált arra a kérdésre, hogy ő-e az érintett.

Három per kettő

A Pegasus-beszerzést követő hónapokban, 2017 végén az ügyletben közreműködő Communication Technologies Kft-ben először 10, majd 33 százalékos tulajdonrésszel megjelent Hetényi László, aki a HVG szerint 1979 és 1988 között a Belügyminisztérium hivatásos tisztje volt. 2019 végén szintén 33 százalékos tulajdonrésszel bukkant fel a cégben a szintén régi belügyes Tasnádi László, aki Pintér Sándor kabinetfőnökeként és rendészeti államtitkárként is szolgált. 

Tasnádiról az Index írta meg, hogy Nagy Imre újratemetése idején a BRFK III/II-es operatív tisztjeként várta a beépített ügynökök, köztük egy volt ÁVH-s jelentéseit az ott történtekről. 2016-ban lemondott, miután az akkor a Miniszterelnökséget vezető Lázár János nyilvánosan bírálta, hogy épp az 1956-os forradalom 60. évfordulóján léptette elő altábornaggyá Áder János köztársasági elnök. Ezután biztonsági területen tevékenykedő cégekben vállalt szerepet.

A Communication Technologies Kft. a Pegasus-ügylet után lett látványosan sikeres: nettó árbevétele a 2017-es 150 millióról 2018-ban 3,5 milliárd forintra ugrott. A tulajdonosok arra az évre 123 millió forintot vettek ki osztalékként, míg a korábbi években nem volt osztalékkifizetés. Azóta, hogy Neuman Péter mellett Hetényi és Tasnádi is harmadrészben tulajdonosa lett a cégnek, az évi 2-2,5 milliárdos árbevételekhez már több százmilliós osztalékkifizetések párosulnak, tavaly például 734 milliót vihettek haza a tulajdonosok, akik már a Nun Tav Technologies Zrt-n keresztül birtokolják a kft-t.

Nyitókép: Tasnádi László rendészeti államtitkárként 2016-ban – Fotó: MTI / Máthé Zoltán

#Belföld#pegasus#lehallgatás#kémszoftver

Címlapról ajánljuk