Belföld

Lehallgatási ügy: Orbán Viktor már 2017-ben izraeli-magyar technológiai együttműködésről beszélt

rtl.hurtl.hu

2022. január 14. 18:29

Benjamin Netanjahu azt mondta, Izrael sok mindent tud kínálni biztonsági és technológiai területen.

Benjamin Netanjahu 2017-es budapesti látogatásán dőlhetett el, hogy a magyar kormány megvásárolja az izraeli Pegasus kémszoftvert – állítja Vadai Ágnes egy titkosított dokumentum alapján, amelybe a héten tekinthetett bele. Annak tartalmáról nem beszélhetett, de annyit elmondott, hogy valamilyen eszköz külföldről történő beszerzéséről szól, a dátuma pedig egybeesik azzal, amikor Izrael akkori miniszterelnöke Budapesten járt. 

Benjamin Netanjahu több napot töltött Budapesten 2017-ben. Miután Orbán Viktorral tárgyalt, tartottak egy sajtótájékoztatót, ahol – mint arra az RTL Híradó felfigyelt – a magyar kormányfő azt mondta:

Netanjahu miniszterelnök úr javaslatot tett, hogy állítsunk fel munkacsoportot, közös munkacsoportot a terrorizmus elleni küzdelemben. Ezt elfogadtuk. A miniszterelnök úr tett egy másik javaslatot is: állítsunk fel egy közös munkacsoportot a technológiai kooperáció elősegítése érdekében

Netanjahu valamivel konkrétabb volt, mint a fenti videón is látható:

Sok mindent tudunk kínálni biztonsági területen, és sok mindent tudunk kínálni technológiai területen. Ez nemcsak nekünk jó, de hiszem, hogy önöknek is.

„Ezen a találkozón dőlhetett el, hogy Magyarország megvásárolja Izraeltől a terroristák és bűnözők megfigyelésére fejlesztett Pegasus kémszoftvert” – állítja a DK-s Vadai Ágnes, aki erről először az ATV-nek beszélt. 

A Vadai állításaira vonatkozó kérdéseinkre a kormány nem válaszolt. A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, nemzetbiztonsági okokból nem válaszol arra a kérdésre, hogy Magyarországnak van-e még érvényes szerződése a Pegasus szoftvert gyártó izraeli céggel

A kémszoftverrel Magyarországon független újságírók, civilek, ellenzéki politikusok, üzletemberek, de még rendőri vezetők, államtitkárok, sőt az államfő testőrségének telefonjait is megfigyelhették.

Nyitókép: RTL Híradó

 

 

#Belföld#pegasus#pegasus kémszoftver#izraeli kémszoftver#benjamin netanjahu#orbán viktor

Címlapról ajánljuk