Külföld

A Pegasus betiltását követelik az EU-ban, az Európai Parlament vizsgálódik

rtl.hurtl.hu

2022. április 19. 19:26

Az Európai Bizottság viszont nem, mert nemzetállami hatáskörnek tartja a lehallgatások felderítését.

Az Európai Bizottság nem indít vizsgálatot azon EU-tagállamok ellen, ahol felmerült, hogy a Pegasus nevű izraeli kémszoftvert politikusok, újságírók és azok családtagjai ellen is alkalmazták – írja az EUobserver. A testület szóvivője szerint „ez a nemzeti hatóságokra tartozik”. Egy másik szóvivő eljárási szabályokra hivatkozott, kifejtve, hogy az Európai Bizottság nem foglalkozhat nemzetbiztonsági kérdésekkel, az érintetteknek a nemzeti bíróságokhoz kell fordulniuk.

A portál emlékeztet, hogy nemrég kiderült: az Európai Bizottság jogérvényesítésért felelős biztosát, Didier Reynders-t és a testület legalább négy másik munkatársát is megfigyelték a kémszoftverrel. Ugyancsak bevetették a Pegasust katalán EP-képviselők ellen is. Emiatt az Európai Parlament vizsgálóbizottságot állított fel, amely a nemzeti kormányokat és a kémszoftver gyártóját is meghallgatná, ezen felül követelik, hogy tiltsák be a Pegasus és más kémszoftverek használatát politikusok, újságírók, ügyvédek ellen.

Rónai Sándor DK-s EP-képviselő a Facebookon jelentette be, hogy első alelnöke lett a Pegasus-ügyet vizsgáló EP-bizottságnak. Azt írta, felderítik a botrány minden részletét és lépéseket tesznek egy olyan egységes európai szabályozás irányába, ami a magyar embereket is megvédi a jövőben a hasonló törvénytelen megfigyelésektől.

Az MTI idézi Donáth Annát, a Momentum európai parlamenti képviselőjét is, aki arról beszélt, hogy a magyar kormánynak elsőként kellett elismernie, hogy visszaélt a terroristák ellen létrehozott kémprogrammal, amelyet a rendszer bármely ellenzője ellen felhasználtak. Szerinte a kérdést nem lehet tagállami belügyként kezelni.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Külföld#pegasus#európai unió#európai bizottság#kémszoftver#lehallgatás

Címlapról ajánljuk