A brit miniszterelnöki hivatalt is megpróbálták lehallgatni a Pegasus kémszoftverrelAz Egyesült Arab Emírségekből próbálták meghekkelni Boris Johnson irodáját.
Külföld

A brit miniszterelnöki hivatalt is megpróbálták lehallgatni a Pegasus kémszoftverrel

Dévai LászlóDévai László

2022. április 18. 21:00

Az Egyesült Arab Emírségekből próbálták meghekkelni Boris Johnson irodáját.

A torontói Citizen Lab szerint a brit miniszterelnöki hivatalt és több britt kormányzati szervet is megpróbáltak lehallgatni a Magyarországon is használt Pegasus kémszoftverrel – írja a Guardian. A lap szerint a lehallgatási kísérletekről már értesítették az ország miniszterelnökét, Boris Johnson-t is.

A Citizen Lab szakemberei nem tudták megállapítani, hogy pontosan kiknek a telefonjára telepítették fel a szoftvert, de az biztos, hogy az Egyesült Arab Emírségekből próbálták meghekkelni a briteket.

2021-ben derült ki, hogy újságírókat, ellenzéki politikusokat és ügyvédeket is megfigyeltek Magyarországon az izraeli Pegasus kémszoftver segítségével. A mobiltelefonok megfigyelésére alkalmas programot nem sokkal azután kezdték alkalmazni, hogy 2017-ben Magyarországon járt az akkori izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu. A Pegasus nevű programot kiberfegyverként tartják számon, azt csak kormányok, titkosszolgálatok vásárolhatják meg, magánszemélyek nem.

Nyitókép: Matt Dunham / WPA Pool / Getty Images

#Külföld#anglia#pegasus#kémszoftver#lehallgatás#boris johnson

Címlapról ajánljuk