Belföld

Borzasztó volt olvasni az oknyomozást, mondta a Pegasus kémszoftvert állítólag beszerző cég vezetője

rtl.hurtl.hu

2022. október 6. 10:57

Neuman Péter arról beszélt, hogy nem lenne etikus elárulnia, hogy megvették-e a kémszoftvert.

Interjút adott a HVG-nek Neuman Péter, a Communication Technologies Kft. tulajdonosa. Ez az a cég, amelyik állítólag beszerezte az NSO nevű izraeli vállalattól a Pegasus kémszoftvert a magyar kormány számára.

Neuman elismerte, hogy valóban kereskedtek az NSO-val, azt viszont szerinte „nem etikus” elárulnia, hogy konkrétan a Pegasust megvették-e tőlük. Szerinte a Direkt36 állításai, arról hogy ők vették a szoftvert, „a cégünknek olyan sérülést okozhatnak, amit ebben a helyzetben nem engedhetek meg”, mivel épp a tőzsdére készülnek.

De azt is borzasztó volt olvasni, hogy a szerző alig burkoltan eltitkolt titkosszolgálati érintettséggel vádol engem, márpedig ez olyan bélyeg, ami a személyes kapcsolataimat súlyosan rombolhatja

– tette hozzá. A megfigyelésekről azt mondta: „Elfogadhatatlan, ha egy máskülönben tiszta újságíró telefonját megfertőzik, ezért a média felháborodását és vívódását megértem. Azt kérdezik tőlem, okozna-e nekem fejtörést, ha a magyar államnak eladtunk volna ilyen eszközöket. Fejtörést biztosan, ugyanakkor amíg nem bizonyosodik be, hogy a szolgálatok a közérdekű nyomozások helyett az újságírók megfigyelésére összpontosítják az energiájukat, azt hiszem, lényeges, hogy fel legyenek szerelve a legmodernebb eszközökkel.”

Szerinte viszont az eredeti Pegasussal kapcsolatos tényfeltárás „egyetlen részét sem bizonyították”. Úgy gondolja, hogy a lehallgatás valódi bizonyítéka az lett volna, ha a megszerzett adatokat mutatták volna be. „Önök szerint hogyan lehet 2022-ben számonkérni bárkit, aki a közvetítésében állítólag részt vett 2018-ban, holott akkor még fel sem merült a visszaélés gyanúja, és számos ország vásárolt Pegasust?” – tette fel a kérdést.

Nyitókép: Az NSO izraeli központja. – Fotó: Amir Levy / Getty Images

#Belföld#pegasus#beszerzés#kémszoftver#megfigyelés#lehallgatás#oknyomozás

Címlapról ajánljuk