Belföld

A Fővárosi Választási Bizottság tagját is célba vették a Pegasus kémprogrammal

rtl.hurtl.hu

2022. január 27. 12:12

Nincs hivatalos adat arról, hogy ki vetette be a kémprogramot magyar állampolgárok ellen.

Vértesy Lászlót, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) tanító jogászt, a Fővárosi Választási Bizottság tagját is célba vették a Pegasus kémprogrammal – írta meg a Direkt36.

Vértesy éveken át volt a kormányközeli Századvég Alapítvány kutatója, majd a 2018-as parlamenti választás előtt a Jobbik környezetében végzett hasonló munkát. Az oknyomozó portál szerint a jogász két telefonszáma is szerepel abban a kiszivárgott adatbázisban, amely a Pegasus különböző ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza. Vértesy László nem akart válaszolni a Direkt36 kérdéseire.

A kiszivárgott adatbázisból az nem derül ki, hogy a kizárólag állami szerveknek eladott kémszoftvert vajon ki vetette be a magyar célpontok ellen, azonban Kósa Lajos fideszes politikus korábban nyilvánosan is elismerte, hogy az Orbán-kormány beszerezte és használja is az izraeli fejlesztésű kiberfegyvert. A célpontok közt a Direkt36 korábban újságírókat, kormánykritikus médiatulajdonosokat, ellenzéki politikusokat, kormányzati és nemzetbiztonsági tisztviselőket is azonosított, például Gémesi Györgyöt, Gödöllő ellenzéki polgármesterét.

A megfigyelések elrendelésére jogosult Igazságügyi Minisztérium vezetőjét az RTL Híradó egy konferencián érte utol, de Varga Judit nem válaszolt a kérdésekre. Csütörtökön derült ki, hogy Völner Pál bukása után ismét Varga Judit engedélyezheti a megfigyeléseket.

 

#Belföld#pegasus#fővárosi választási bizottság#megfigyelés#vértesy lászló

Címlapról ajánljuk