Belföld

Karácsony Gergely: Néhány hete maradt a kormánynak, hogy elkerüljük a tragédiát

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 18. 14:52

A főpolgármester szerint ha a kormány nem ad azonnali garanciákat az uniónak a korrupció megfékezésére, akkor a helyreállítási alap ezermilliárdjainak is búcsút inthetünk.

„Néhány hete maradt a kormánynak, hogy elkerüljük a tragédiát. Tragikus következménye lenne ugyanis annak, ha a megélhetési- és energiaválság közepette Magyarország nem jutna hozzá a neki járó európai uniós forrásokhoz” – fogalmazott Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. 

Hozzáteszi: itt nem „csak” az elkövetkező hét év kohéziós támogatásainak a közel egyharmadáról van szó. 

Bár erről kevesebb szó esik, de ha a kormány nem ad azonnali garanciákat az Európai Uniónak a korrupció megfékezésére, akkor a helyreállítási alap ezermilliárdjainak is búcsút inthetünk – annak a támogatásnak, amit a legtöbb tagállam már rég elkezdett felhasználni

– írta, hozzátéve: ez a pénz iszonyúan fog hiányozni minden magyar településen, így nagyon fog hiányozni Budapesten is. Szerinte az uniós pénzek nélkül a magyar válságkezelés kínkeserves lesz.

Jogállam vagy súlyos megszorítások - ez a Magyarország előtt álló kérdés. A Mészáros-félék további gazdagodása, vagy a magyaroknak járó pénz megszerzése - ez a kormány előtt álló dilemma.

Karácsony Gergely úgy látja: a döntés és a felelősség a kormány kezében van, de a következményeket közösen kell viselnünk.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, 3000 milliárd forintot tartana vissza az Európai Bizottság Magyarországtól, de a kormány haladékot kapott november közepéig. A Bizottság veszélyben látja az uniós költségvetést a magyar jogállamiság helyzete miatt. Az ellenzék több szereplője szerint a hatalmas összeg esetleges elvesztésének felelőssége a Fideszt terheli. Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanakkor arról számolt be, hogy jó iránya haladnak és folytatják a munkát.


Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Belföld#európai bizottság#karácsony gergely#budapest#uniós pénz

Címlapról ajánljuk