Belföld

Varga Judit reagált az Európai Bizottság 3000 milliárdos bejelentésére: Jó irányba haladunk

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 18. 13:30

Az igazságügyi miniszter szerint folytatják a munkát.

„Jó irányba haladunk. A munkát folytatjuk!” – kezdte vasárnapi Facebook-posztját Varga Judit igazságügyi miniszter. Mint ismert, az Európai Bizottság több mint 3000 milliárd forint tartana vissza Magyarországtól, mivel az uniós költségvetést veszélyben érzik a magyar jogállamisági problémák miatt. A kormány november közepéig kapott haladékot, erről korábbi cikkünkben olvashat. 

Varga Judit arról is írt, hogy a Bizottság is elismerte, hogy az elmúlt időszakban a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során sok területen értünk el közösen pozitív eredményeket. Ahogyan korábban megírtuk, Johannes Hahn az Európai Bizottság költségvetésért felelős biztosa szerint a magyar kormány vállalásai megfelelőek lehetnek arra, hogy kezeljék a problémákat, amennyiben jogszabályi formába öntik és végrehajtják azokat. A Bizottság ugyanakkor számos témát azonosított, amelyek nem csak a jogi keret módosítását igénylik, hanem a gyakorlatot is.

Magyarország 17 intézkedést fogadott el a nyár folyamán, amelyek Hahn szerint fontos vállalások a helyes irányba. A Bizottság ezeket üdvözölte, még akkor is, ha későn érkeztek.

Az ellenzék több szereplője szerint is a Fidesz hibája, hogy az EU történetében először pénzügyi szankciókat javasoltak Magyarország ellen a jogállamisági problémák miatt. 


Nyitókép: Thierry Monasse / Getty Images

#Belföld#európai bizottság#varga judit#korrupció

Címlapról ajánljuk