Belföld

Ársapkát kér a rezsire a Magyar Önkormányzatok Szövetsége

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 15. 16:54

Az áram- és gázárak drasztikus emelkedése a működőképesség határára sodorta a településeket.

Tízmillió embernek szolgáltatunk egy másik szinten, az emberek biztonsága, életük stabilitása ugyanúgy elvárható tőlünk is

– mondta Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke csütörtökön a szervezet elnökségi ülése utáni sajtótájékoztatón a Telex szerint.

Az rtl.hu is többször beszámolt róla, hogy hatalmas áremelkedéssel szembesülnek az önkormányzatok a rezsicsökkentés kivezetése miatt, többen még ajánlatokat sem kapnak az áram- és gázszolgáltatóktól. Emiatt sok önkormányzat kényszerül közintézmények bezárására.

Gémesi a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a települési szektor teljesen kiszolgáltatva érzi magát, mert a pályázatokra, közbeszerzésekre az elszállt árak miatt nem kapnak ajánlatot. A polgármester szerint ez erősödni fog, mert a következő időszak energiáját biztosító szerződéseket is most kell majd megkötni. Ezért a MÖSZ két dolgot javasol a kormánynak:

  • Hívjanak össze egy nemzeti energiacsúcsot a kérdések megvitatására.
  • Ársapka bevezetését is javasolják március vagy április 15-ig, ennek mértékét még nem határozták meg. Az ársapka segítségével szerintük biztonságosan tudnák továbbüzemeltetni intézményeiket (bölcsődét, óvodát, egészségügyi intézményeket) a téli időszakban.

Karácsony Gergely főpolgármester ezután elmondta, az a javaslatuk, hogy osztozzanak a kormánnyal a problémákon, de ehhez egy asztalhoz kell ülni. De természetesen tisztában vannak azzal, hogy ebből az önkormányzatoknak is ki kell venniük a részüket. Az ársapkáról azt mondta, egy rövid időre biztonságot adhatna a szektorban, így könnyebb lenne az önkormányzatok éves szerződéskötése.

A mi településeink az eddigi árakat sem tudták mindig fizetni

– mondta Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a kisebb települések képviseletében. Jánoshidán például már csak az óvodában tudnak gázzal fűteni, a többi helyen fafűtésre kell visszatérniük. A fűtés miatt pedig költöztetni kell az idősek nappali ellátását is a településen, mert csak máshol tudnak majd helyet biztosítani nekik.


Nyitókép: Facebook / MÖSZ

#Belföld#ársapka#önkormányzatok#rezsiemelés

Címlapról ajánljuk