Belföld

A gázhiány miatt októbertől bezárhatnak a ferencvárosi óvodák és idősotthonok

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 8. 8:40

Baranyi Krisztina kerületi polgármester szerint az energiaszolgáltató társaságoknál informálisan azt mondták, jelenleg „mindenkinek meg van tiltva”, hogy önkormányzatokkal szerződjön.

Október elsejétől bezárhatják az önkormányzati fenntartású ferencvárosi óvodákat, bölcsődéket, művészeti, kulturális és szociális intézményeket – írja a Népszava.

A kerület ugyanis hiába hirdetett tendert gázbeszerzésre, egyetlen jelentkező sem akadt, a meglévő szerződés pedig szeptember végén lejár, így az intézményekben nem lesz se meleg víz, se fűtés, ha nem találnak addig valami megoldást.

„Mindent megpróbáltunk már. Júliusban kiírtuk a közbeszerzési pályázatot, amelynek eredményeként 2022 októberétől két évre szerződtünk volna gázszolgáltatóval, de senki sem jelentkezett. Ezután az energiaszállító nélkül maradt önkormányzatokat is kisegítő állami Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz fordultunk, de eddig annyit se válaszoltak, hogy egyáltalán rögzítették a kérésünket, nemhogy informáltak volna minket arról, hogy mennyi gázt, milyen hosszú időre és milyen áron kaphatunk” – válaszolta a Népszava kérdésére Baranyi Krisztina, Ferencváros független polgármestere. Mint elmondta, a kormányzati cég válaszáig se tétlenkedtek, új gázbeszerzési tendert hirdettek, immáron 3 hónapos időszakra. Bíznak benne, hogy ezúttal lesz jelentkező, bár

az energiaszolgáltató társaságoknál az önkormányzat munkatársainak informálisan azt mondták, hogy ‚jelenleg mindenkinek meg van tiltva, hogy önkormányzatokkal szerződjenek’.

A lap szerint egyre nagyobb bajban van a főváros is. A Népszava úgy tudja, a most 4 milliárdból biztosított közvilágítás jövőre 55 milliárdba kerülne, holott Karácsony Gergely főpolgármester többször is kijelentette, hogy ennek korlátozása lesz az utolsó, amit elrendelne. Valóban elképzelhető, hogy a BKV villamosai, a metró és a trolik előbb állnak le, hiszen a BKV hónapok óta nem kap érvényes ajánlatot a pályázatán indulni jogosult áramkereskedő cégektől. A jelenlegi áramszerződés december 31-ig szól.

A Híradó riportja a témában:


Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#ferencváros#gázhiány#energiaválság#ix. kerület#baranyi krisztina

Címlapról ajánljuk