Belföld

Palkovics László: Egyelőre nem drágul a távfűtés, de hosszú távú kijelentéseket még nem tennék

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. szeptember 6. 12:36

A technológiai és ipari miniszter az RTL Híradónak úgy fogalmazott, olyan gyorsan változnak a gázárak a nemzetközi piacon, hogy már alig tudják lekövetni. Palkovics úgy véli, az önkormányzatok felelőssége, ha nem tudnak leszerződni áram- vagy gázszolgáltatásra, de ha baj van, a kormány segíteni fog.

Az RTL Híradója is beszámolt róla, hogy tizenötször annyiért juthatnak gázhoz a fűtési szezon kezdetétől a távhővállalatok, mint tavaly. Ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, mert a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal több távhőszolgáltatótól bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat,

vagyis egyre valószínűbbé válik, hogy a rezsicsökkentett árak az áram-, és gázárhoz hasonlóan az átlagfogyasztás felett nem lesznek tarthatók.

 

A Híradó egy keddi rendezvényen interjút készített Palkovics Lászlóval. A technológiai és ipari miniszter arra a kérdésre, hogy marad-e a rezsicsökkentés a távhőszolgáltatásban, azt mondta, a csökkentett árak maradni fognak, de a kormány folyamatosan értékeli az energetikai helyzetet. Palkovics szerint ez egy legitim dolog, hiszen a nemzetközi gázárak szinte naponta változnak.

Ebben a pillanatban a távhővel kapcsolatos álláspont változatlan. Egyelőre nem kell még változtatni, folyamatosan értékeljük a távhőt és egyéb energetikai rendszereinket is, hogy kell-e változtatni. Az ellátásbiztonság fontos, de a lakosságot nem szeretnénk túlterhelni

– fogalmazott Palkovics, aki szerint a veszteségeik miatt a távhőcégeket jelenleg is kompenzálja az állam.

A miniszter szerint a távhőproblémára „energetikai megoldás nem lesz”, de meg kellene várni szeptember 9-én az uniós energiaminiszterek ülését, amelyen várhatóan közös javaslatot fognak tenni a gázárra.

Ezt megvárnám, mielőtt hosszabb távú kijelentéseket tesznek

– tette hozzá.

A Híradó kérdésére, hogy mi lesz azokkal az önkormányzatokkal, amelyek hiába írnak ki közbeszerzéseket áram-, illetve gázbeszerzésre, már ajánlatokat sem kapnak az energiacégektől, Palkovics azt mondta: ez egy piaci kérdés, az energiacégek már valószínűleg nem akarnak hosszú távú szerződéseket kötni, inkább gyakoribb ármódosításra lehetőséget adó szerződéseket kötnének a jövőben.

De mi lesz, ha lejárnak az önkormányzatok energiaszerződései, és addigra még nem tudják, honnan szerezzenek energiát? Erre a kérdésre Palkovics így reagált:

Ez továbbra is az önkormányzatok felelőssége. Ilyenkor a kormány segíteni fog, de meg kell tenniük mindent, hogy ne kerüljenek ilyen helyzetbe. Ha az önkormányzat nem tudja ellátni az adott közszolgáltatást, akkor ott a kormány meg fog jelenni, legyen az távhő-, víz- vagy akár áramszolgáltatás.

A teljes riportot a kedd esti RTL Híradóban láthatják!

Nyitókép: RTL Híradó

#Belföld#palkovics lászló#távhő#rezsiemelés#önkormányzatok

Címlapról ajánljuk