Híradó

Elismerte egy nagyvárosi távhőcég, hogy bekérték az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat – aggódhatnak a panellakásban élők?

Borsodi ZoltánBorsodi Zoltán

2022. szeptember 3. 18:57

Tizenötször annyiért juthatnak gázhoz a fűtési szezon kezdetétől a távhővállalatok, mint tavaly – írta meg az Átlátszó. A Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő szerint ezzel nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók, mert a rezsicsökkentés miatt nem háríthatják át a többletköltségeiket. A kormány, nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy a gázárak miatt módosítanak-e a rezsicsökkentés távhőre vonatkozó szabályain. Egy nagyváros távhőszolgáltatója azonban arról tájékoztatta a Híradót, hogy az energiahivatal bekérette az átlagfogyasztásra vonatkozó adataikat. 

Az ingatlanpiacra is hatással volt az, hogy a kormány részben eltörölte a rezsicsökkentést. Az, hogy csak egy bizonyos határig lehet hatósági áron gázt fogyasztani, népszerűbbé tette a távfűtéses lakásokat.

A kereslet leginkább az energiahatékony, alacsony rezsijű, korszerű és kis alapterületű ingatlanok irányába tolódott el, ebben némi kivételt jelentenek a panellakások is, amik nem tartoznak ebbe a kategóriába, de rájuk nem vonatkoznak az új rezsiszabályok

– nyilatkozta egy hónapja a Fókusznak Balogh László, az ingatlan.com vezető elemzője.

A panellakások azért tűnhetnek kedvező választásnak, mert a távhőre nem vonatkozik a rezsicsökkentés részleges eltörlése. 

Ezt újságírói kérdésre Gulyás Gergely miniszter is megerősítette júliusban.

A távhőszolgáltatók nagy része azonban gázkazánokban állítja elő a melegvizet, amivel a lakásokat fűtik. A gázért egy, az Energiahivatal által meghatározott úgynevezett referenciaárat kell fizetniük. Ahogyan arról az rtl.hu is beszámolt, az Átlátszó írta meg, hogy ez az ár

a tavalyi 20 euróról idén augusztusban a tizenötszörösére, azaz megawattóránként 300 euróra emelkedett.

Ez októbertől három hónapra érvényes. A Híradónak nyilatkozó energiapiaci szakértő szerint nehéz helyzetbe kerülnek a szolgáltatók.

A távhővállalatoknak a földgázt sokkal drágábban kell beszerezni, ebből következően borzasztó nagy veszteség indul most el a távhővállalatoknál, ami előbb-utóbb vagy csődhöz vezet vagy ahhoz, hogy valamilyen támogatáshoz fordulnak – elsősorban a magyar államhoz, hiszen ő okozta ezt a helyzetet, amiben leszabályozta ezt az árat

– mondta Holoda Attila.

Eddig kompenzálták a távhős cégek veszteségeit, de úgy tudjuk, az októberben kezdődő gázévvel kapcsolatban az Energiahivatal eddig semmit sem közölt a szolgáltatókkal. Ezügyben a Híradó megkereste a hivatalt, de nem válaszoltak. Az Átlátszó arról is írt, hogy az Energiahivatal bekérte a távhő-cégektől az átlagfogyasztásra vonatkozó adatokat. 

Ezt a Híradónak egy nagyváros szolgáltatójánál is megerősítették. 

Az Átlátszónak az Energiahivatal erről azt írta: „jelenleg is zajlanak azok a háttérszámítások és elemzések, melyek a távhőágazat hatékony működésével kapcsolatos kormányzati döntéseket megalapozhatják”. Megkérdeztük a kormányt, hogy a jelentős gázáremelkedés befolyásolja-e a távhőre vonatkozó rezsicsökkentést, de nem reagáltak.

#Híradó#Videó#Belföld#panel#távhő#rezsicsökkentés#gázár#energiapiac#ma

Címlapról ajánljuk