Belföld

A távhőnél is vége lehet az eddigi rezsicsökkentésnek még a tél előtt az Átlátszó szerint

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 3. 13:02

Az Átlátszó szerint több jel is utal arra, hogy ők sem ússzák meg a rezsinövelést. 

A rezsicsökkentés részleges eltörlésének bejelentésekor Gulyás Gergely arról beszélt, hogy az intézkedés nem érinti majd a távfűtést használókat, ám az Átlátszó cikke szerint ők sem lélegezhetnek fel, ugyanis 

a tavalyihoz képest körülbelül 15-szörös áron rögzítette a földgáz referencia költséget a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). Ez az, amennyiért a távhőhöz szükséges földgázt számolhatják el a távhőszolgáltatók, ami MWh-ként 300 euró. 

Ám az Átlátszó számításai szerint – ha a 2020-as teljes távhőfogyasztást vesszük alapul – a most meghatározott gázárral számolva 962 milliárd forint lenne a földgáz teljes költsége (és ebben még nincs benne más költség), amihez alig 120 milliárd forintos bevétel társul.

A MEKH adatsorából az is kiderül, hogy 2014-től 2020-ig 30 százalékkal csökkent a távhőtermeléshez felhasznált földgáz átlagköltsége, de ebből a fogyasztók semmit sem érzékeltek.

Most azonban az Átlátszó forrása szerint nem így lesz: szerinte még a fűtési szezon előtt változnak a távfűtés árai. Az informátor szerint már hetekkel ezelőtt bekérték a 24 gigajoule alatti fogyasztókat (ennyit egy alsó szinten lévő, 75 négyzetméteres szigeteletlen panellakás fogyaszthat), ami alatt maradhat a csökkentett ár, fölötte viszont már jön az emelt. 

Nyitókép: Olena Siemer / EyeEm / Getty Images

#Belföld#távfűtés#rezsi#rezsicsökkentés-csökkentés#átlátszó#távhő

Címlapról ajánljuk