Híradó

A koronavírusnál is nagyobb bezárási hullámot okozhat az energiaárak brutális drágulása

Velti LászlóVelti László

2022. szeptember 4. 17:48

Bezárási hullámot indíthat az újabb energiadrágulás a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint. Főtitkáruk a Híradónak azt mondta, többen és hosszabb időre húzhatják le a rolót, mint a koronavírus-járvány miatt. A cégek egy részének olyan magasra kellene emelnie az árait, amit képtelenek kifizetni a vásárlói.

Az energiaárak az egekben, a vendégforgalom pedig a padlón van Nagyatádon. Egy helyi szállodában alig több mint egy hete jelentettek be kényszerszünetet. 5 hónapra zárnak be, novembertől. A dolgozóik átmenetileg máshol helyezkedtek el.  

„Nálunk egy téli hónapban 2 millió forint körül volt a fűtés költsége, ez most 6 millió forint lesz, lenne egy hónapban. Az áram emelkedéséről még nem tudunk – indokolja a bezárást Nagyné Huszár Andrea, a szálloda igazgatója.

Az egyik országos ételkiszállító már csak jövő csütörtökig vesz fel rendeléseket. A honlapjukon azt írják,

Világgazdasági okok miatt cégünk megszűnik!

Egy budapesti cukrászda pedig a Facebookon közölte, hogy gazdasági okok hatására végleg bezárásra kényszerült. Ők 65 év után húzták le a rolót.

A Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége szerint bezárási hullám fenyeget.  

„Eljöhet egy olyan pont ősszel, télen vagy a jövő év első hónapjaiban, amikor már nem megy tovább, amikor már nem lehet a veszteséget tovább finanszírozni, ez valóban a tevékenység felfüggesztéséhez vezethet, illetve akár tömeges cégbezárásokhoz is vezethet – mondta a Híradónak Perlusz László, a szervezet főtitkára.

Úgy számolnak, többen és hosszabb időre zárhatnak be az energiaárrobbanás hatására, mint korábban a koronavírus-járvány miatt. A cégek nagy részének októbertől kell magasabb rezsit fizetnie, mert akkor jár le a még kedvezőbb árú, éves energiaszerződése.  

„Beszéltem sok vállalkozással, szerencsének mondhatja az magát, aki a tavalyihoz képest hat-nyolcszoros áron, de fixáras szerződést tudott kötni egy évre” – tette hozzá.

Az energia drágulása már akkora, hogy a cégek ezt már nem tudják a vevőikre hárítani.

„A vállalkozó mérlegeli azt, hogy kétszeres áron vagy 50 százalékos áremelés mellett lenne-e még elegendő kereslet a termékére, szolgáltatására. Ha nem, akkor kénytelen azt mondani, hogy inkább nem égeti a költségeit és bezár ideiglenesen vagy tartósan” – vázolta a lehetőségeket Madár István, a portfolio.hu vezető elemzője.

A gazdaságfejlesztési miniszter továbbra is gazdasági növekedéssel számol. Erről szerdán beszélt az Inforádióban.  

„Én nem gondolom, hogy a magyar gazdaság recesszióba esik. Azt se gondolom, hogy jövőre recesszióba esik. A növekedés lassulni fog. Képtelenség megúszni azt, hogy ne lassuljon a növekedés. Miközben viszont azt gondoljuk, hogy Németország recesszióba fog esni jövőre – mondta Nagy Márton.

Két nappal később a miniszter cikket közölt a Magyar Nemzetben. Azt írta, „az energiaintenzív iparágakban a sérülékeny kis- és középvállalatok támogatása is egyre fontosabbá válik.”

Ma megkérdeztük a kormányt, mikortól és mekkora támogatásra számíthatnak a vállalkozások. Azt válaszolták, hogy jelenleg is számos program áll a rendelkezésükre. Illetve, hogy a kormány folyamatosan elemzi a helyzetet, és „mindent megtesz, hogy megvédje a munkahelyeket”.

 

#Híradó#Videó#Belföld#Gazdaság#válság#kisvállalkozás#vállalkozás#energiadrágulás#top hírek

Címlapról ajánljuk