Belföld

Túlórázásra biztatja sofőrjeit a BKV az égető munkaerőhiány miatt

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 9. 19:16

A szakszervezet szerint ez veszélyes.

Túlórára biztatja sofőrjeit a BKV a kritikussá vált létszámhiány miatt: a legtöbb túlmunkát vállaló dolgozóknak havonta bruttó 15 ezer forint ösztönző juttatást ajánlanak – írja a 24.hu.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) szerint az ajánlat nemcsak méltatlan, de veszélyes is. Naszályi Gábor, az EKSZ elnöke elismeri, hogy a BKV végtelenül nehéz helyzetben van, az új dolgozók méltó megfizetésére és a régiek megfelelő anyagi elismerésére sincs pénz, de a fővárosi járművezetők már most is kockázatosan sokat túlóráznak, ilyen körülmények között pedig felelőtlenség, és balesetveszélyes is lehet még több munkára csábítani őket.

Az elnök szerint a BKV-nak az lenne a dolga, hogy kiálljon a munkavállalókért és kellő megbecsülésükért, a tulajdonos fővárosi önkormányzatnak pedig az, hogy előteremtse a megfelelő bérekhez szükséges forrásokat. A nehéz helyzetre nem megoldás, hogy még többet dolgoztatják azokat, akik már így is gyakran feláldozzák a pihenőidejüket, hogy még több szolgálatot teljesítsenek. A bértárgyalási időszakhoz közeledve a szakszervezet elvárja, hogy a tulajdonos és a munkáltató is tegyen meg mindent a járművezetők megfelelő javadalmazásáért és munkakörülményeik mielőbbi javításáért.

Nyitókép (illusztráció): MTVA/Bizományosi: Róka László

#Belföld#bkv#szakszervezet#túlóra#munkaerőhiány

Címlapról ajánljuk