Belföld

Dúró Dóra nem állított volna Horthy-szobrot, ha ismerné a történelmet Jeszenszky Géza szerint

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 2. 9:22

Úgy vélte, a Mi Hazánk a Fidesz szélsőjobboldali szavazóit szeretné átcsábítani.

Mindenképpen aggályos erkölcsileg, hogy Horthy Miklós szobra egy közintézményben áll, mondta Jeszenszky Géza, az Antall-kormány egykori külügyminisztere a Klubrádiónak. Felidézte: a kormányzó megítélése két véglet között mozog.

Egyik szerint akkora bűnös, mint Hitler, vagy Szálasi, a másik szerint pedig hős. De épp a vitatottság miatt helytelen neki nyilvános szobrot állítani.

Visszaemlékezett: az ő miniszteri dolgozószobájában anno Andrássy Gyula gróf portréját függesztették ki, vele kapcsolatban viszont pozitív a történelmi konszenzus. Azt mondta, hogy Horthy tisztára mosásához a közmédia is hozzájárult.

Hozzátette: ha a Mi Hazánk tisztában lenne Horthy szerepének vitatott történelmi megítélésével, akkor nem állítottak volna neki szobrot. Szerinte ők a provokáció és a politikai haszonszerzés miatt rakták ki Horthy-t Dúró Dóra parlamenti irodájába, ugyanis a Mi Hazánk célja a szélsőjobbos Fidesz-szavazók átcsábítása.

Korábban az RTL Híradó arról tudósított: Novák Előd, a szélsőjobboldali párt alelnöke szerint a zsidóság is hálás az egykori kormányzónak, erről árulkodnak állítása szerint a koszorúik a Horthy kriptánál. A Mazsihisz elnöke erre úgy reagált: „ocsmány cinizmus”. Arra kérik Kövér Lászlót, az országgyűlés elnökét, hogy intézkedjen a szobor eltávolításáról, miután Horthy asszisztálása mellett több százezer magyar zsidó halt meg a haláltáborokban.


Nyitókép: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#horthy miklós#jeszenszky géza#mi hazánk#szobor#parlament#dúró dóra

Címlapról ajánljuk