Belföld

Horthy-szobrot állít a Mi Hazánk az Országházban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. augusztus 29. 16:51

Ezzel ünnepli a második bécsi döntés aláírását a radikális jobboldali párt parlamenti frakciója.

Horthy Miklós-szobrot avat a Parlamentben augusztus 30-án, kedden a Mi Hazánk Mozgalom, derül ki a párt hétfőn kiküldött sajtómeghívójából. A radikális jobboldali párt Észak-Erdély 82 évvel ezelőtti Magyarországhoz csatolását kívánja ezzel a gesztussal ünnepelni. A párt két éve kezdeményezte – sikertelenül –, hogy a második bécsi döntés aláírásának napját, augusztus 30-át a magyar Országgyűlés nyilvánítsa hivatalos állami ünnepnappá, a Hazatérés Napjává.

Horthy Miklós kormányzó szobra (feltehetően egy mellszobor) a párt országgyűlési alelnökének, Dúró Dórának az irodájában lesz lesz elhelyezve. Az avatásán Mi Hazánk teljes parlamenti frakciója részt vesz. Az esemény eredetileg 11-kor kezdődött volna az Országház Kék Társalgójában, de az ATV értesülése szerint ehhez  a helyszínhez Kövér László házelnök nem járult hozzá, így a mihazánkosok az Országgyűlés sajtótermében tájékoztatják a médiát a szoborállításról.

A Mi Hazánk Mozgalom már 2019-ben azt indítványozta, hogy állítsanak Budapesten köztéri mellszobrot a kormányzónak, de mint akkor mondták, az álmuk egy fehér lovasszobor lenne. Három évvel ezelőtt be is mutatták a mellszobor gipszmintáját, nem kizárt, hogy erről készült az Országgyűlés épületében elhelyezett alkotás.

#Belföld#mi hazánk mozgalom#horthy miklós#országház#szobor

Címlapról ajánljuk