Belföld

A kormányt kritizáló Jaksity György után most Novák Katalin mondott beszédet a Corvinuson

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 28. 20:15

Szerinte az egyetemnek kritikusan gondolkozó embereket kell képeznie. Emlékeztetett, hogy a Corvinus az egyetemi átalakítások úttörője volt, az első olyan intézmény, amely alapítványosított formában megújult.

Nekünk nagy tudással rendelkező, kritikus gondolkodású fiatalokra van szükségünk, mondta Novák Katalin köztársasági elnök a hallgatókhoz szólva vasárnap a Budapesti Corvinus Egyetem tanévnyitó ünnepségén a Várkert Bazárban, írja az MTI.

Az államfő kiemelte: szeretné, ha Magyarországon az egyetemek fő célja a versenyképes tudás átadása mellett a gondolkodásra tanítás, a kritikus szemléletű gondolkodásra való ösztönzés lenne.

„Váljanak olyanná, akiktől érdemes tanulni, és akikért nekünk is érdemes volt tanulni és dolgozni" – kérte a hallgatóktól.    

Szerinte „nem békeidőben vagyunk, hiszen a szomszédunkban háború zajlik, ezt megelőzően pedig járvány söpört végig a világon. Emiatt nehezebb gazdasági helyzet köszöntött be mindenhol, nem csak a háború sújtotta övezetben. Energetikai nehézségekkel, ellátási problémákkal kell szembenéznie számos országnak, így Magyarországnak is. Logisztikai kihívások előtt állunk majd, miközben felértékelődik a nemzetközi kapcsolatok jelentősége, a nemzetközi vérkeringésben való aktív részvétel és a Föld állapotáért való aggodalom.”

Úgy véli: ezekre a kihívásokra ott van a válasz a különböző egyetemi szakokon, ezekre a kérdésekre kapják meg a hallgatók a választ a megfelelő tudás megszerzésével az egyetemi évek alatt. Emlékeztetett, hogy a Corvinus az egyetemi átalakítások úttörője volt, az első olyan intézmény, amely alapítványosított formában megújult.

Korábban mi is beszámoltunk róla: az egyetem alkalmazotti tanácsa levélben arról írt, hogy mennyire hátrányosan érintették az intézmény oktatóit az egyetem körüli átszervezési folyamatok, amiket Novák méltatott.

Az egyetem akkor is bekerült a hírekbe, amikor Jaksity György közgazdász itt tartott beszédében azt mondta: Magyarország beteg, a szó minden értelmében. A budapesti tőzsde korábbi elnöke szerint az egészségügy és a tanárok helyzete elszomorító, az ország leggazdagabb emberei pedig az uniós támogatásokkal felturbózva élik felelőtlen életüket. A végzős diákoknak azt mondta, az ő feladatuk lesz a valódi demokrácia kiharcolása. Az egyetem nem akart reagálni a beszédre, amiről az RTL Híradó is riportot forgatott:

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

#Belföld#novák katalin#corvinus#beszéd#kritika#gondolkodás#alapítvány

Címlapról ajánljuk