Belföld

Jaksity György a Corvinus diplomaosztóján a végzősöknek: Az önök feladata lesz a valós demokrácia kiharcolása

rtl.hurtl.hu

2022. július 26. 18:56

A közgazdász szerint Magyarország beteg. 

Magyarországi diplomaosztón aligha mondtak eddig olyan kemény beszédet az ország állapotáról, mint amit Jaksity György közgazdász mondott el a Budapesti Corvinus Egyetemen – szúrta ki a 444.hu.

A volt tőzsdeelnök arról beszélt, hogy az ő generációja minden tőle telhetőt megtett azért, hogy Magyarországon modern, jól szabályozott, szabad versenyes piacgazdaság és demokrácia legyen. „De nem így történt. Magyarország nemhogy nem vetkőzte le szörnyű XX. századi múltjának elhordott ruházatát, hanem némileg átszabva újra magára kanyarította. A szocialista tervgazdaság és a haveri kapitalizmus sajátos keveréke jött létre, és illiberálisnak mondott demokráciánk van”. 

„Hogy liberális vagy éppen illiberális egy demokrácia, az ízlésbéli kérdés. Az viszont, hogy valóban demokrácia vagy inkább csak annak megcsúfolása, esetleg kimondottan kleptokrácia, bizony, elég nagy különbség. Magyarország nem annyira illiberális, mint ildemokrácia. Vagy még inkább az angol beteg szó jelentésével élve ill demokrácia.”

A beszéde folytatása pedig ez volt:

„Igen, Magyarország beteg, a szó minden értelmében véve. Nincs funkcionáló, a kormányt elszámoltatni képes ellenzéke, az ország nagy része számára hozzáférhető szabad sajtója, elakadt a hatalmi ágak szétválasztása, a kelet-európai reformok úttörőiből mára az Európai Unióhoz legkevésbé felzárkózó ország lettünk, az európai uniós támogatások legmagasabb szintje ellenére

– mondta Jaksity, és hozzátette: az egészségügyi mutatóink elszomorítóak, és évente 20-30 ezer magyar ember halála megelőzhető, illetve elkerülhető lenne. A közgazdász szerint az ország hagyta lesüllyedni az oktatási rendszert is. „Kompország maradtunk, megrekedtünk kelet és nyugat között, csak éppen abban vagyunk nyugatiak, amit a kelettől kell megtanulni, és abban keletiek, amiben a nyugatot kellene követni.”

Jaksity ezután arról beszélt, nekik az egyetemi tanáraik a 80-as évek végén azt mondták, hogy ők a válság és a szükséges reformok generációja, majd eljutott napjainkig:

„A leggazdagabb magyarok jelentős része egykori állami vagyon romjain vagy a jelenlegit megcsapolva és EU-s támogatásokkal felturbózva éli felhőtlen vagy még inkább felelőtlen életét. Én önöknek azt mondom, kedves végzősök, hogy önök lesznek az a generáció, amelynek a feladata, amit mi elkezdtünk, a rendszerváltás végleges befejezése. Valós demokrácia kiharcolása és megteremtése. Az ország dohos, áporodott, betegségeket hordozó levegőjének megtisztítása, kiszellőztetése, a XX. század szégyenteljes ideológiai gúnyáinak szemétdombra vetése, elégetése. Magyarország kompjának a modern európai civilizáció partjához való végleges kikötése. Ehhez nem elegendő jól képzett szakemberekké válni, ehhez jó embernek kell lenni.”

Nem ez volt a beszéd vége, de a felvétel, amelyet szintén a 444 közölt, itt megszakadt. 


Nyitókép: MTI / Soós Lajos

#Belföld#jaksity györgy#corvinus#diplomaosztó#végzősök#beszéd

Címlapról ajánljuk