Belföld

Az állam beszáll az internetbe, a kormány meteorológusokat rúg ki, miközben VV Anett a megmentőjét keresi – a hét videói

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 27. 14:35

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetőit kirúgta a miniszter, miután elmaradt az eső augusztus 20-án, amiért potyára kellett lefújni a tűzijátékot. Közben kiderült, az Állami Számvevőszék kikutatta, hogy demográfiai problémákat okoz, hogy túl sok nő tanul a felsőoktatásban, mert csökkenti a gyerekvállalási esélyüket. Az állam a gazdasági válság és a megszorításokközepette megveszi a Vodafone kisebbségi tulajdonát, és épül tovább a hatvanpusztai Orbán-majorság. Mindeközben Béres Anett a megmentőjét keresi. Ezek voltak a hét videói.

Határozott közleményben állt ki az Országos Meteorológiai Szolgálat 17 munkatársa az elhalasztott augusztus 20-ai tűzijátékot követő hétfőn felmentett vezetők mellett. Politikai nyomásként tekintenek az elnök és az elnökhelyettes kirúgására, és vizsgálatot követelnek. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt mondta, a két szakembert egyébként is elbocsájtották volna, ugyanis a kormány régóta elégedetlen volt az OMSZ vezetőivel. Az ügy akkora visszhangot kapott, hogy a napokban 42 ország 65 időjárás-jelentője írta alá azt a levelet, amelyben az OMSZ vezetőinek felmentése ellen tiltakoznak.


Ahhoz, hogy Palkovics László miért rúgta ki a meteorológiai szolgálat vezetőit, pénteken sem jutottunk közelebb, és arról sem tudhattunk meg semmit, mit jelent, hogy rosszabbak az OMSZ mérései, mint a többi országban. Mindenesetre készítettünk egy szakmai útmutatót arról, hogyan lehet mérni a meteorológiai munka eredményességét. Ebből kiderül, hogy az egyetlen számadatból, amit Palkovics miniszter kiritikaként kiemelt az derül ki, hogy az OMSZ-nél jó munkát végeznek.  

Bár az OMSZ munkatársainak mindennapjait beárnyékolják a héten történtek, Hatvanpusztán köszönik szépen, élvezik a nyár végi napsütést. Csaknem 150 napelemet telepítettek Orbán Győző birtokára. Az RTL Híradónak egy szakértő azt mondta, a 25-50 millió forintos napelempark egész évre biztosíthatja az áramot a majorságnak. Az építkezést évek óta figyelemmel kísérő Hadházy Ákos megválasztott képviselő szerint így a tulajdonosoknak nem kell majd a növekvő rezsiárak miatt aggódniuk.  


Az emelkedő rezsiárak és a köszöbön álló gazdasági válság miatt sokan spórolnak. Van azonban valami, amin a magyar állam nem filléreskedik. A 4iG-vel közösen vásárolná meg ugyanis a Vodafone magyarországi leányvállalatát. Az erről szóló előzetes megállapodást már meg is kötötték. A vételár 715 milliárd forint, az üzlet a tervek szerint még az idén lezárulhat. A kormányközelinek tartott 4iG cégcsoport korábban már megvásárolta a Digi távközlési szolgáltatót és az Antenna Hungáriát is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kezdeményezte, hogy az üzletet nyilvánítsa nemzetstratégiai jelentőségűnek a kormány, így azt nem vizsgálhatná majd a Gazdasági Versenyhivatal.


Bár a kormány azt mondja, jó üzlet a Vodafone megvétele, és a profitot akár a tanárok fizetésére is költhetik, ez jelenleg nem vigasztalja az iskolakezdésre készülő pedagógusokat. Az oktatás szomorú helyzete leginkább a számokból látszik, jelenleg 16 ezren hiányoznak a rendszerből. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint ez idővel csak romlani fog, a következő öt évben 22 ezerrel lesznek kevesebben a pedagógusok, mint most, hiszen tudják, hány pedagógushallgató végez ennyi idő alatt, és mennyien mennek majd nyugdíjba.


Az Állami Számvevőszék is foglalkozott a tanárokkal, de nem ám a hiányuk szúrt nekik szemet, hanem a pedagógus szakma elnőiesedése, a tanárok 82 százaléka ugyanis nő. Erről is szót ejtenek abban az általuk publikált tanulmányban, ami szerint demográfiai problémákat okoz, hogy túl sok nő tanul a felsőoktatásban, mert csökkenti a gyerekvállalási esélyüket, és megnehezíti a pártalálásukat is. A Számvevőszéktől az RTL Híradónak úgy reagáltak, nem kommentálják a korábbi vezetés által megrendelt szakmai anyagot.


Zsoltnak mindössze 3000 forintja maradt 200 forintosokban, egy strandpapucsa, és a ruhája, amit csütörtökön viselt. A mecseki tűzben porig égett élete munkája, az otthona. A férfi megtörten mutatta meg a Fókusz stábjának, ami a házából maradt. Először az aljnövényzet és egy ház gyulladt ki, az erős szél miatt azonban a tűz pillanatok alatt tovább terjedt. Az erdő hatalmas lángokkal, 8 hektáron égett. Több, mint 200 tűzoltó, polgárőrök, erdészek, és önkéntesek is próbálták oltani a tüzet. A tűz martaléka lett egy 81 éves nyugdíjas tanár otthona is. Fiával együtt húzták fel a házat, most pedig valahogy szernék újjá építeni.

A tűz okozója gödörbe dobált hulladékot gyújtott meg, az okozott kárt használt autókból térítené meg.


Vannak azonban, akik nem tűzvész miatt vesztik el otthonukat. Egyetlen hónap alatt több mint 1100 ingatlant árvereztek el azután, hogy június 15-én véget ért a kényszerértékesítési- és kilakoltatási moratórium – tudta meg az rtl.hu a Magyar Bírósági Végrehajtói Kartól. Az Utcajogász Egyesület tapasztalatai szerint nagyjából 30 százalékkal nőtt azok száma, akik a moratórium vége óta segítségért fordulnak hozzájuk. A kilakoltatások azonban már nemcsak a legszegényebbeket érintik a jogász szerint, hanem az elszegényedett középosztályt is.


Közben nem lett kevesebb dolga a menekültek ellátásában segítő szervezeteknek. Fél éve tart az ukrán-orosz háború, és a Migration Aid menekültszállása nagyjából ugyanolyan forgalommal működik, mint korábban. Ők arra számítanak, hogy a téli hónapokban több ezer embert kell elhelyezni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat most inkább a menekültek beilleszkedését próbálja segíteni.


Kilenc év után magához tért a kétgyerekes anyuka, aki agyműtétje után éberkómába került, mert kórházi baktérium támadta meg. Édesanyja szerint néhány hete kezdte el mozgatni a lábát, és kérésre több dolgot meg is tud csinálni. Abban reménykedik, hogy lánya felépülhet. A kórházat 100 millió forintra perelték, mert szerinte ők a hibásak azért, hogy lánya ilyen állapotba kerül. Az elsőfokú ítélet szerint viszont a családnak kell fizetnie 2 millió forintot.


Miért ne lehetne pluszkilókkal haspólót hordani? Vagy feszülős nadrágot és bikinit? Sokan azt hiszik róluk, hogy azt mutatják a közösségi médiában, hogy túlsúlyosnak lenni mennyire jó. Ali Jian és Sirokai Diána viszont olyan világban szeretnének élni, ahol nincs ítélkezés, és mindenki úgy lehet boldog a bőrében, ahogy csak szeretne. Miért nem egyértelmű, hogy a plus size nők is azt viselhetik, amit csak akarnak?


Béres Anett pedig a Fókusz kameráján keresztül üzent annak a férfinak, akinek az életét köszönheti. Személyesen köszönné meg neki a segítségét. Arról az autót vezető úriemberről van szó, aki akkor úgy döntött, hogy megáll és ezzel tudtán kívül megmentette az életét. Csak annyit tudni róla, hogy Siklóson él és 60 év körölül. Anett bármilyen fórumon várja az illető jelentkezését. Az egykori valóságshow-szereplő múlt héten részletesen mesélt az ayhuasca szertartás után történtekről


„Ha ez az anyaság, amit érzek, hogy nem robban fel a világ a szeretettől?” A Mi kis falunk Tecája, Bata Éva kislánya születése óta most először vállalt munkát a parádfürdői diákszínjátszó táborban, itt mesélt anyaságról és érzéseiről.. A színésznő és Bereczki Zoltán kislánya, Flóra 2021 augusztusában született. A színész pár kezdettől féltve óvja magánéletét a rivaldafénytől, ritkán engednek betekintést a mindennapjaikba, így a kislányuk arcát sem mutatják meg nyilvánosságnak. 

#Belföld#a hét videói#állami számvevőszék#nők#felsőoktatás#omsz#kirúgás#tűz#pécs#kilakoltatás#hatvanpuszta#oktatás#vodafone#orosz-ukrán háború#béres anett#ma

Címlapról ajánljuk