Belföld

Az Állami Számvevőszék szerint a túl sok diplomás nő demográfiai problémát okozhat

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 25. 8:45

A számvevőszék kutatása szerint a nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága miatt csökken a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is. Egyéb férfiakra és nőkre általánosított megállapításokat is bőven tartalmaz az ÁSZ elemzése.

Jól illeszkedik az Orbán-kormány filozófiájába az Állami Számvevőszék (ÁSZ) „Pink education” jelenség Magyarországon című elemzése – írta a Népszava. A kutatást idén júliusban mutatták be, a számvevők pedig akkor látványos infografikával ellátott közleményt is kiadtak róla. 

Az elemzés főbb megállapításai a következők voltak:

  • 2010-2021 között minden évben több nő nyert felvételt a felsőoktatásba, mint férfi, a 2022-es tanév őszi félévében már 54,5 százalék lesz a nők aránya.
  • A nemi arányok eltolódásában közrejátszhatott a pedagógus szakma elnőiesedése, a tanárok 82 százaléka ugyanis nő. (Más szakértők szerint ez inkább arra vezethető vissza, hogy rosszul keresnek a tanárok.)
  • A nők jelentős felsőoktatási túlreprezentáltsága demográfiai problémákat okozhat, megnehezíti a pártalálást, valamint a termékenység csökkenésének kockázatához vezethet, mert csökken a nők házasságának valószínűsége és ezzel a gyerekvállalás esélye is. (Az nem egyértelmű, hogy miért nehezítené a pártalálást, ha egy nőnek van diplomája.)
  • A kutatásban végeztek egy felmérést is, amely szerint a megkérdezettek többsége úgy vélte: a „lányos” tulajdonságok – érzelmi, szociális érettség, szorgalom, szófogadás, monotóniatűrés, jó szóbeli és írásbeli kifejezőkészség – fontosabbak az iskolákban, mint a „fiúsnak” tartott készségek, azaz a reál tantárgyakhoz szükséges matematikai, technikai és műszaki érzék, a logika, a térlátás vagy éppen a kockázatvállalás. 
  • A férfias tulajdonságok büntetése az iskolákban mentális problémákat okoz a fiúknak, akik így nem tudják sajátos képességeiket kibontakoztatni, és ez hatással van a szorgalmukra is – véli az ÁSZ.
  • A nők érdekeltek abban, hogy a férfiak jól teljesítsenek és sikeresek legyenek. Amennyiben a fiús tulajdonságok kibontakoztatása hátrányt szenved, az gazdasági károkat okoz.
  • A pink education (elnőiesedő oktatás) „nem csupán az ország versenyképességére lehet hatással, de az iskolarendszer társadalmi mobilitást előmozdító szerepét is negatív irányban befolyásolhatja”.
  • A kutatásban részt vevők szerint a lányok szorgalmasabbak, de az elemzők rámutatnak „aki már megfigyelt kisfiút dekázás közben, az láthatja, hogy a férfiak rendkívül nagy koncentrációval tudnak feladatokat elvégezni”.

Az elemzésben szereplő felmérést 700 szülő és pedagógus részvételével, az országgyűlési választás ideje körül bonyolították le, és arra kerestek választ, hogy a hazai oktatási rendszer egyenlő esélyeket biztosít-e a fiúknak és a lányoknak, illetve milyen szerepet játszik a folyamatban a pedagógus szakma elnőiesedése.

Az RTL Híradó megkérdezte volna az elemzéssel kapcsolatban az ÁSZ-t, de az interjúkérelemre a következő válasz érkezett: 

Megkeresésével kapcsolatban szeretnénk tájékoztatni, hogy az Állami Számvevőszék  2022 július 6-án hivatalba lépett új vezetése a korábbi vezetés alatt készült szakmai anyagot nem kívánja értékelni és kommentálni. 

Nyitókép: Róka László/MTVA

#Belföld#állami számvevőszék#kutatás#elemzés#egyenjogúság

Címlapról ajánljuk