Híradó

„Nem lehetett a politikai felelősségét vállalni” – hangfelvételen Palkovics szabadkozása a meteorológusok vándorgyűlésén

Balogh ZoltánBalogh Zoltán

2022. augusztus 26. 17:58

Az OMSZ vezetőit menesztő miniszter a kirúgott Radics Kornélia helyett is beszélt a szegedi meteorológus vándorgyűlésen. A közönség végighallgatta, sőt meg is tapsolta, csak a végén tettek fel neki kérdést arról, miért kellett olyan korán dönteni a tűzijáték lefújásáról. Palkovics László úgy érezte, a gyűlésen támogatást kapott a mondandója. A rendezvény a nyilvánosság kizárásával zajlott, de az RTL Híradóhoz eljutott arról egy hangfelvétel.

Azért délben fújták le az augusztus 20-ai tűzijátékot, mert nem vállalhatták a politikai felelősségét annak, ha ezt esetleg órákkal később teszik meg – mondta egy, az RTL Híradóhoz eljutott hangfelvétel tanúsága szerint Palkovics László miniszter pénteken Szegeden, a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésén, ahová csak az állami tévét engedték be. Az OMSZ-vezetők elbocsátásáról csak annyit mondott, hogy nem kívánt tovább dolgozni velük.

Tucatnyi újságíró, tévés stáb várakozott péntek délelőtt a Szegedi Tudományegyetem épülete előtt, miután csak az MTVA tudósíthatott bentről. A közmédia aztán hírül is adta, hogy az innovációs és technológiai miniszter át is alakítaná az Országos Meteorológiai Szolgálatot

A helyszínen nemcsak az újságírókat szűrték, az egyetemi dolgozóknak is igazolniuk kellett magukat. Mint egy tanár a Híradónak elmondta, senki nem küldött nekik semmilyen értesítést, hogy ma csak így lehet bejutni az épületbe. de őt a portás igazolta, hogy az vagyok, akinek mondja magát.

Körmendi Zoltán, a Momentum szegedi elnöke – aki egyben az egyetem diákja – azt mondja, eredetileg az Országos Meteorológiai Szolgálat múlt héten menesztett elnöke lett volna a fő előadó a pénteki szakmai rendezvényen.

Palkovics miniszter úr augusztus huszadika után került be a programba, és Radics Kornéliának is a húsz perces előadását is gyakorlatilag felszippantotta.

A Momentum az OMSZ lefejezése ellen tiltakozó flashmobot szervezett az utcára. Az egyórás demonstráció résztvevőit a rendőrök le is filmezték. 

Közben a konferencián a miniszter egy, a híradóhoz eljutott hangfelvétel szerint főként a klímakutatásról és a megújuló energiákról beszélt. Csak a végén tették fel neki a kérdést, hogy miért fújták le az augusztus 20-i tűzijátékot már délben, és nem csak később – amire volt már példa.

A hangfelvétel szerint Palkovics erre a következőképpen válaszolt:

Az, hogy este 6-kor mondjanak le tűzijátékot, lehet, hogy megtörtént, de ennek a következményeit azért egy olyan helyzetben, amikor egyébként a tűzijáték… és ez már a politika része, hogy a tűzjáték az egy nem kívánt valamivé vált időközben, mert politikai támadások érték, hogy mi a fenének szerveznek tűzijátékot. Ebben a helyzetben nyilván nem lehetett annak a felelősségét vállalni, hogy este 6-kor mondjuk le, vagy valami történik.

A miniszter az előadása után az utcán értékelt a sajtónak.

Azt mondta, az előadás végén megtapsolta a közönség. „Úgy láttam – manapság azért ez is eredmény –, hogy amit itt elmondtam, részben a klíma területéről, ezen belül az előrejelzésről, az OMSZ-nek a tevékenységéről, az mintha támogatást kapott volna” – fogalmazott.

Az OMSZ-vezetők leváltásáról csak annyit mondott a média képviselőinek, hogy a munkáltatói jogok gyakorlójaként nem kívánt velük tovább dolgozni. Ezzel kapcsolatban Bencsik András, a kormánybarát Demokrata főszerkesztője a Hír TV tegnapi, Vezércikk című műsorában azt mondta, hogy elhamarkodott döntés volt a vezetők „csípőből történő” leváltása.

Nyitókép: RTL Híradó

#Híradó#Videó#Belföld#politika#meteorológia#omsz#időjárás-előrejelzés#augusztus 20.#tűzijáték#palkovics lászló#szeged#top hírek

Címlapról ajánljuk