Belföld

A kirúgott OMSZ-elnökhelyettes szabadságon volt augusztus 20-án, a kormányinfón hallott először arról, hogy problémák voltak velük

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 23. 16:02

Részt se vett a tűzijátékkal kapcsolatos döntéshozatalban. 

Interjút adott a Telexnek Horváth Gyula, az OMSZ elnökhelyettese, akit augusztus 21-én az elnökkel együtt rúgtak ki. Hivatalosan azért, mert már hosszú ideje fennálltak nála „kompetenciahiányok” – sokak szerint azonban azért, mert nem olyan volt az idő augusztus 20-án, amilyet az OMSZ valószínűsített.

Horváth Gyula ekkor azonban még három hetes szabadságát töltötte, a tűzijátékkal kapcsolatos döntéshozatalban részt sem vett. Csupán hétfőn tért vissza a munkahelyére, amikor aztán ki is rúgták. Arról, hogy „kompetenciahiányai” vannak, nem ekkor, a minisztériumban, hanem a keddi kormányinfón értesült. Nem Palkovics személyesen, hanem Raisz Anikó államtitkár közölte velük az elbocsátás tényét, de nem indokolta meg.

Huszonkét éve dolgozom a meteorológiai mérés-megfigyelés szolgálatában, a legjobb tudásom szerint. Fájt a döntés. De nem tudok tenni ellene, elfogadtam 

– mondta. „Igen, rengetegen felhívtak, hogy együttérzésükről biztosítsanak. Ez egy nagyon jó munkahelyi közösség volt, ezért különösen sajnálom otthagyni.” Jelezte azt is, hogy attól még, hogy a szolgálat 75-80 százalékban valószínűsíti, hogy esni fog az eső, arra is marad esély, hogy ne essen. Éppen ezért szerinte szakmailag rendben volt az OMSZ munkája.

Arról is beszélt: nem tudja, mennyire volt ez szakmai, mennyire politikai döntés a menesztésük. Korábban nem jelezték nekik, hogy a kormány elégedetlen lenne a munkájukkal. Orbán Viktor 2020-ban még személyes gratulálólevelet írt nekik.

A mostani terveiről azt mondta: „Pihenni fogok, és átgondolom újra a történteket.”

Horváthon kívül Radics Kornélia elnököt is kirúgták az OMSZ-től. Vele hosszabb portrécikkünkben foglalkoztunk.

Nyitókép: Balázs Attila / MTI

#Belföld#omsz#kirúgás#meteorológia#augusztus 20#tűzijáték

Címlapról ajánljuk