Belföld

A miniszter szerint sokkoló, hogy az ország egyes részein semmi nem termett

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 19. 14:00

Nagy István azt mondta, hogy nem rendelkezik a kormány mesebeli csatos ládával, amiből korlátlanul tudnának pénzt kivenni – de éhen halni nem fogunk.

Augusztus 15-ig a hazai termelők 1,138 millió hektáron jelentettek aszálykárt, ami a korábbi években bejelentett terület csaknem hétszerese – mondta az Indexnek Nagy István agrárminiszter, aki szerint ez a szám a következő hetekben tovább fog nőni.

A politikus elmondta: vannak olyan területek, elsősorban az Alföldön, ahol kukoricából és napraforgóból egyáltalán nem lesz mit betakarítani. Ilyen még nem fordult elő, ez az, ami sokkolóan hat – jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy jelenleg 12,5 milliárd forint áll rendelkezésre kárenyhítésre, a termelési szezon végén összesítik a kárbejelentéseket és azután döntenek arról, hogy ezt mennyivel tudja kiegészíteni a kormány. Nagy István szerint „rendkívül felelőtlen” az ellenzéki politikusoktól, amikor az mondják, hogy ötszázmilliárd vagy ezermilliárd forinttal kellene kiegészíteni a kárenyhítési alapot:

Nem lehet olyan reményt táplálni a gazdálkodókban, amit aztán nem tudunk megvalósítani

– mondta. Azt is kijelentette:

Nem rendelkezünk azzal a mesebeli nagy csatos ládával, amiből könyékig belenyúlva korlátlanul tudunk pénzt kivenni.

Átlagban a talaj felső harminc centimétere teljesen kiszáradt, ahhoz is kellene a csapadék, hogy el lehessen kezdeni az őszi talaj-előkészítő munkákat és a vetést. 

Élelmiszerválság azonban nem fenyegeti az országot – tette hozzá. Egy átlagos évben 5,4-5,6 millió tonna búza terem, idén 3,9 millió, ebből emberi fogyasztásra és takarmányozásra 2,5 millió tonnát használunk fel. Marad tehát exportra is, csak jóval kevesebb.

Nyitókép: MTI/Kovács Attila

#Belföld#aszály#mezőgazdaság#nagy istván

Címlapról ajánljuk