Belföld

Kilenc nap alatt elvégzett egyhavi munkát Fricz Tamás CÖF-alapító, 873 ezer forintot kapott a Sándor-palotától

Kovács-Angel MariannaKovács-Angel Marianna

2022. augusztus 15. 6:21

Közérdekű adatigényléssel igyekeztünk többet megtudni Fricz Tamás havi csaknem 900 ezer forintos megbízatásáról. A CÖF alapítója a köztársasági elnök fellépéseivel kapcsolatos dokumentumokat, médiamegjelenéseket vizsgálta nyolc hónapon át. Hogy ennek van-e köze a készülő Áder-kötethez, azt a Sándor-palota nem árulta el.

A nyár végéig dolgozik Áder Jánosról szóló kötetén, annak elkészülte után javasolja a beszélgetést – tartalmilag ezt válaszolta Dr. Fricz Tamás kormánypárti politológus, a Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum alapítója, szóvivője, amikor korábbi cikkünk megjelenése előtt arról a havi nettó 873 125 forintos tanácsadói szerződésről szerettük volna kérdezni, amelyet a Köztársasági Elnöki Hivatallal kötött.

Fricz Tamás a tanácsadói szerződést nem kívánta kommentálni, és a hivatal sem reagált leveleinkre, így a Transparency International Magyarországgal közösen adatigényléssel fordultunk a Sándor-palotához. Az átlátható közpénzfelhasználásért és a korrupció visszaszorításáért küzdő, közadatokra specializálódott civil szervezettel egyebek mellett Fricz Tamás megbízási szerződését, a vonatkozó teljesítésigazolásokat és a tevékenysége idején keletkezett dokumentumokat kértük ki. Azt is szerettük volna megtudni, hogy vajon megversenyeztették-e Fricz Tamást a szerződés megkötése előtt.

A megkapott dokumentumok szerint Fricz Tamás havi bruttó 1 millió 250 ezer forintért szerződött a hivatallal a „köztársasági elnök részére a Köztársasági Elnök közjogi, társadalompolitikai feladataival összefüggő tanácsadói tevékenység” ellátására a 2021. október 1. és 2022. május 31. közötti időszakra, összesen bruttó 10 millió forintért.

Fricz Tamás könyvet ír Áder Jánosról, akinek hivatalától havi 873 ezer forintot kapott
A Civil Összefogás Fórum - Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖF-CÖKA) Békemenetének résztvevői megérkeznek a Kossuth térre 2022. március 15-én. Elöl, középen Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, bal kezénél Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája és Stefka István, az egykori Pesti Tv programigazgató-helyettese. Jobb kezénél Fricz Tamás, politológus, a CÖF-CÖKA kuratóriumi tagja. – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Hogy a hivatal milyen eljárásban választotta ki Fricz Tamást, vagy hogy pontosan melyik szervezeti egység döntött a személyéről, arról semmit sem közöltek. A Transparency International Magyarországgal közösen előterjesztett adatigénylésünkre küldött levelükben annyit azért elárultak: 

A megbízási szerződés szerinti feladatokat a megbízott a vonatkozó szabályoknak megfelelően, személyesen végezte.

Arra sem tudtunk meg sokkal többet, hogy a tanácsadás miben merült ki. Az biztos, hogy a teljesítésigazolások szerint Fricz Tamás minden hónapban elvégezte munkáját, amelyeket minden hónapban ugyanazzal a néhány sorral részletezett a feladatok megjelölésnél: „Áder János köztársasági elnök úr tízéves elnöki tevékenységének elemzése keretében az Elnök úrhoz köthető eseményekkel, hazai és külföldi fellépésével kapcsolatos összes dokumentum, sajtó- és médiamegjelenés, interjúk, beszédek, médiavisszhangok stb. feldolgozását végzem el.” Majd még egy mondatban azt jelezte, hogy a munka hányadik szakaszában (1-8.) tart.

Vélhetően erről semmilyen írásos beszámoló nem készült, adatigénylésünkben ugyanis kikértük az esetlegesen keletkezett írásos termékeket, jelentéseket, tanulmányokat is, de ilyesmi nem érkezett. Lehetséges a szóbeli teljesítés is, ebben az esetben az írásba foglalt feljegyzésekről érdeklődtünk, ilyesmit sem kaptunk. Az utolsó hónapra vonatkozó, májusi teljesítésigazolás szerint adott hónapban 1-je és 9-e között Fricz Tamás előteljesítette feladatait.

fricz tamás áder jános fizetés könyv

Nem csoda: Novák Katalin május 10-én lépett hivatalba, így Fricz Tamás tanácsadói munkáját kicentizve Áder János hivatali ideje alatt végezte.

Az utolsó hónapban tehát a szakember 9 nap (6 munkanap) alatt elvégzett egy teljes hónapnyi munkát nettó 873 125 forintért.

Még júliusban szerettük volna megtudni a Köztársasági Elnöki Hivataltól, hogy a tanácsadói megbízásnak van-e bármi köze ahhoz a könyvhöz, amelyet Fricz Tamás ír Áder Jánosról, levelünkre azonban nem érkezett válasz. Mindenesetre a szerződésében és a teljesítési igazolásokon is egyértelműen tanácsadói feladatokról van szó, a nyilvános szerződéslistán pedig konkrétan társadalompolitikai tanácsadói tevékenységet jelöltek meg.

Fricz Tamás a politikatudományok doktora, blogot ír a kormányközeli Magyar Nemzetben, több kötet szerzője, 2013-ban Áder János akkori köztársasági elnök megbízásából Balog Zoltán a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntette ki.

Bár leveleink hetek óta a Sándor-palotánál vannak, egyelőre nem érkezett válasz arra, hogy pontosan mire fog elmenni az a több mint egymilliárd forintos plusz keret, amelyet a kormány adott Novák Katalin hivatalának.


Nyitókép: Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) alapítója, a Civil Együttműködési Tanácskozás elnöke (balra) és Fricz Tamás politológus, a CÖF alapítója a Civil etikai kódex sajtótájékoztatóján a budapesti Gellértben szállóban. – Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#fricz tamás#áder jános#novák katalin#békemenet#cöf#transparency international magyarország#ma#közérdekű adatigénylés

Címlapról ajánljuk