Gazdaság

Novák Katalinék is kapnak plusz egymilliárd forintot a kormánytól

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 16. 13:22

A protokollkiadások kerete így a csaknem duplájára nő, de jövőre ennél még jóval nagyobb böüdzséből gazdálkodhat a Köztársasági Elnöki Hivatal.

1,089 milliárd forinttal növelte a Köztársasági Elnöki Hivatal költségvetését a kormány, vette észre a 444 a péntek éjjel megjelent Magyar Közlönyben.

A költségvetési átcsoportosításokról szóló kormányhatározathoz csatolt 2. számú mellékletből az derül ki, hogy még idén 689 millió forintot kap ráadásként Novák Katalin hivatala úgynevezett dologi kiadásokra és beruházásokra, ezen felül pedig 400 millió forinttal megnövelik a hivatal protokollköltségét.

Mint a 444 rámutat, ezzel az emeléssel csaknem duplájára nőtt a protokollkiadások kerete, a 2022-es költségvetésben ugyanis 449 millió forint szerepelt.

A köztársasági elnöki hivatal 2023-ban látványos büdzsénövekedésben részesül: a 2022-es költségvetésben eredetileg szereplő 1,5 milliárdról 2,7 milliárdra emelkedik a személyi juttatások kerete, míg a működésre szánt keret 750 millió forintról 1,3 milliárdra nő.

Mint arról korábban az rtl.hu is beszámolt, a pénteki közlönyben megjelent kormányhatározatok 8 milliárd forinttal toldották meg a Nemzeti Atlétikai Központ építésének keretét, és 3,5 milliárd forinttal a hódmezővásárhelyi tram-train projekt járműbeszerzését.

Ezeken kívül 19,5 milliárd forintot ad a kormány szerb határon épített határkerítés megemelésére és további határkerítés építésére. A határvadász-alakulat felállítására és a rendőrök és katonák fizetésemelésére 52 milliárd forintot ad a kormány.

A kormány a héten szigorította a katatörvényt és visszavágta a rezsicsökkentést, mely intézkedések százezreknek jelentenek komoly megszorítást. A pénteki közlönyben a rezsicsökkentés visszavágásásról is jelent meg határozat, de a várakozásokkal ellentétben semmi részletet nem közölt az új szabályok mikéntjéről.

Közben a kormánytagok alapfizetését 650 ezer forinttal 2 632 800 forintra emelte Orbán Viktor.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az országgyűlési képviselő-választás napján, 2018. április 8-án – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Gazdaság#novák katalin#köztársasági elnök#köztársasági elnöki hivatal#költségvetés

Címlapról ajánljuk