Gazdaság

Megjelent az energia-veszélyhelyzetről szóló kormányhatározat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 16. 7:12

A rezsicsökkentés megváltoztatott szabályairól egy szó sem esik benne.

Péntek éjjel megjelent a Magyar Közlönyben az „energia-veszélyhelyzettel összefüggő egyes szükségszerű intézkedések megtételéről” szóló, 1335/2022. (VII. 15.) számú kormányhatározat, írja a Telex. Elvileg ez az a jogszabály, amitől mindenki azt várta, hogy tisztába tesz egy sor kérdést a visszavágott rezsicsökkentéssel kapcsolatban.

A kormány szerdán jelentette be, hogy energia-veszélyhelyzetet hirdetnek, amit egy hétpontos intézkedéscsomaggal kezelnek. Ennek legnagyobb visszhangot kiváltó pontja, hogy jelentősen átalakítják a rezsicsökkentési politikát. Ennek lényege, ahogy Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában is elmondta, hogy augusztus elsejétől (azaz két hét múlva) a háztartások az átlagfogyasztásuk szintjéig részesülnek rezsicsökkentett gázban és áramban, azon felül piaci árat kell fizetniük.

Mivel a bejelentés nem részletezte az új szabályozás mikéntjeit és hogyanjait, és hogy milyen számítások alapján változnak a rezsicsökkentés szabályai, rengeteg találgatás jelent meg arról, hogy a magyar családokra milyen hatással lesz a várhatóan súlyosan kedvezőtlen válságkezelési intézkedés.


A Magyar Közlöny péntek késő esti számában megjelent kormányhatározattól azt lehetett várni, hogy tisztába teszi a legtöbb felvetődött kérdést. Nem így lett.

A jogszabályba bekerült ugyan egy a rezsicsökkentés megváltoztatásáról szóló rész, de csak kiosztja azokat a feladatokat a kormánytagok közt:

A kormány az energia-veszélyhelyzet miatt 

felhívja a technológiai és ipari minisztert, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter és a pénzügyminiszter bevonásával tegyen javaslatot a kedvezményes lakossági villamosenergia és földgáz egyetemes szolgáltatás fenntartásához szükséges intézkedések megtételére […] Határidő: azonnal.

Megjelent a Magyar Közlönyben egy másik, Orbán Viktor által már bejelentett jogszabály is: a 1336/2022. (VII. 15.) számú kormányhatározatból annyi derül ki, hogy a kormány létrehozza az energia-veszélyhelyzeti operatív törzset a fenti feladatok koordinálására. Az operatív törzs vezetője Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, tagjai különböző miniszteri delegáltak, az MVM Energetika Zrt. delegáltja, illetve Németh Szilárd rezsibiztos.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (balról a 3.) kormányülés tart a Karmelita kolostorban 2022. július 13-án, az energia-veszélyhelyzet kihirdetéséről – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Gazdaság#rezsicsökkentés#magyar közlöny#kormányhatározat

Címlapról ajánljuk