Belföld

Orbán Viktor: Harc lesz a munkahelyekért, mindenki becsülje meg az állását

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 15. 7:45

A Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a miniszterelnök a háborús helyzetről, energiaválságról beszélt. Téma volt a rezsicsökkentés és a katatörvény is.

Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában arról beszélt, hogy Magyarország és Európa a háborúk korába lépett. A miniszterelnök szerint most az a legfontosabb, hogy észnél kell lenni, ne terjedjen át a fegyveres konfliktus Magyarország területére.

A háború azonban nemcsak az ukrajnai frontokon, de a világgazdaság területén is dúl, magyarázta a kormányfő. Európában háborús árak vannak, az energiaárak emelkednek. Két nagy csata vár mindenkire, az elsőt az elviselhető rezsiárakért vívjuk majd, a másodikat a munkahelyekért.

Orbán azt javasolta, mindenki becsülje meg a munkahelyét, mert az európai gazdaság recesszióba lép, ezért akinek van munkája, tegyen meg mindent, hogy meg is maradjon.

Átlág feletti rezsi

A miniszterelnök beszámolt róla, hogy a kormány elrendelte az energia-veszélyhelyzetet, és hogy a héten felkérte Szijjártó Pétert, szerezzen gázt az országnak. A rezsicsökkentés visszavágásáról azt mondta, hogy azért volt szükség rá, hogy megmenthessék a rezsicsökkentést. Azt kérte az átlag felett fogyasztó családoktól, hogy lássák be: a jelenlegi háborús helyzetben kénytelenek voltak ezt a lépést megtenni. A háború előtti gazdasági helyzetben ugyanis belefért, hogy mindenkinek rezsicsökkentés járjon, a háború után viszont ez már nem.

Orbán szerint Magyarországon még így is jobb lesz a helyzet, mint sok európai országban. Az európai gazdaság ugyanis az Oroszország elleni szankciós politikával „tüdőn lőtte magát” és most levegőért kapkod, lesz ahol egyáltalán nem lesz gáz, míg nálunk, igaz, hogy drágábban, de lesz.

KATA: nem hátrál meg a kormány

Szóba került a katatörvény és a tüntetések kérdése is. Orbán Viktor azt mondta, hogy nem visszakozik a kormány, 

a katatörvény szigorítása marad, jó és szükséges döntés volt a szabályok átalakítása. 

A miniszterelnök sokallja a négyszázezer katás vállalkozót, szerinte ennyit nem bír el a gazdaság és a nyugdíjrendszer, ami „ki fog lyukadni”, ha ennyi ember nem fizeti be azt a pénzt a nyugdíjkasszába, amit be kellene. Orbán Viktor kérte a katásokat, hogy értsék meg a döntést. Szerinte van alternatíva, vannak más adónemek, EKHO, KIVA, amiket választhatnak.

A katás tüntetésekről szólva Orbán Viktor azt mondta, hogy az ellenzék szervezi azokat, mert az ellenzék akar politikai hasznot húzni a helyzetből.

Nem olyan mozgósítás

A déli határokon jelentkező migrációs nyomással és a háborús helyzettel kapcsolatban szóba került a honvédségi erők átcsoportosítása, a határvadász egységek felállítása is. Az ukrajnai helyzet miatt a keleti határokon most nagyobb erőkkel kell jelen lenni, de Orbán szerint nincs szó mozgósításról, nem hívnak be civileket a hadseregbe, a hadseregen belüli belső mozgósítás ez. A háborús helyzet miatt új források kellenek a hadseregfejlesztés érdekében, ezt egy új rendelettel készítette elő a kormány. A déli határok megvédése miatt felállítandó határvadász egységeiről szóló rendeletet pénteken fogja aláírni. Az alacsonyabb iskolázottságú határvadászok fizetéséről szólva azt mondta, hogy 

az felfelé fogja tolni a katonai és rendőri fizetéseket is.

Az Ukrajna elleni háborúról szólva Orbán Viktor arról beszélt, hogy az USA és Kína nem jár vele annyira rosszul, mint Európa, és ez Magyarországnak semmiképp sem jó. Szerinte a háborún Soros György típusú üzletemberek nyerészkednek, ők érdekeltek a háború folytatásában, ehhez szerinte fizetett újságírók is segítséget nyújtanak.


Nyitókép: Fischer Zoltán /  Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Címlapról ajánljuk