Belföld

Kormányinfó: csak az átlagfogyasztásig jár a jövőben a rezsicsökkentés

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 15:27

Gulyás Gergely szerint keveseket tesz tönkre a kata-szabályok módosítása. 

Szerda délutánra rendkívüli Kormányinfót hirdettek, miután reggel összehívta a kabinetet Orbán Viktor a Karmelita kolostorba. Mint korábban megírtuk, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint „az elmúlt napokban világossá vált, hogy az őszi-téli időszakban nem lesz elegendő gáz az Európai Unió országaiban”, ez indokolta a kormányülés megtartását.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 18:25

Németh Szilárd: Más a leányzó fekvése

Az Azonnali arról kérdezi a minisztert, hogy miért nem számolnak a geotermikus energia hasznosításával. Gulyás Gergely azt mondta, erről rövidesen jelentést kap a kormány. Németh Szilárd ezt azzal egészítette ki, hogy a technológiai és ipari miniszter foglalkozik a geotermikus energiával, de nem érte meg eddig ezzel foglalkozni, most viszont az elszabadult energiaárak miatt „más a leányzó fekvése”.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 18:23

Gulyás Gergely szerint a cégeknek számlázó takarítók cégeket fognak létrehozni

A Magyar Fórum munkatársa szerint előfordulhat, hogy egy takarítót magánszemélyek mellett cég is felkér munkára, ezt viszont az új kata-szabályok nem engedik. Gulyás Gergely szerint ezt sokan könnyen meg fogják oldani, az érintettek létre fognak hozni cégeket, amelyekkel cégeknek tudnak számlázni, és abból nyereségként ki tudják venni a bevételt, ez pedig nem szünteti meg a kata-alanyiságukat.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 18:15

Kivételek mindig vannak

Gulyás Gergely szerint a cégekkel szerződésben álló katázók pluszterheit fizetheti a cég is. Arra a kérdésre, hogy kiskapuzónak tekint-e egy fordítót, aki több cégtől is kap negyvenezer forintot, a miniszter azt mondta, hogy mindig vannak kivételek, de az általános helyzetre kell a szabályokat építeni.

A 24.hu újságírója arról is kérdezte Gulyás Gergelyt, hogy tartott-e a kormány attól, hogy a taxisok megbéníthatják a fővárost, ezért kaptak-e kivételt. A főváros megbénult már enélkül is – mondta a miniszter, szerinte a keddi hídfoglalás alig volt észrevehető a dugók mellett.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 18:08

Gulyás Gergely nem gondolja, hogy családokat tesz tönkre a katatörvény

Gulyás Gergely a 24.hu kérdésére azt mondta, nem gondolja, hogy családok egzisztenciáját veszélyeztetnék a katatörvény módosításával. Nyilván senki nem örül annak, ha egy döntés őt kedvezőtlenül érinti, de szerinte nagyon keveseket tesz tönkre, más kedvező adózási formát választhatnak.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:49

A miniszter bízik abban, hogy a katázók nem a szürkegazdaságba vonulnak vissza

Kétszer is módosítottak a kata szabályain, csak nem volt kellően radikális a döntés – válaszolta Gulyás Gergely a Telex azon kérdésére, hogy miért vártak mostanáig, ha a kormány szerint eddig is visszaélésszerűen használta az adónemet a katások kétharmada.

A miniszter szerint néhány ezer vagy néhány tízezer olyan katázó lehet, aki cégeknek is számlázott és nem visszaélésszerűen használta az adónemet, de az eredeti szándék az volt, hogy lakossági szolgáltatást végző kisvállalkozóknak biztosítsák a lehetőséget. Gulyás Gergely abban bízik, hogy az érintettek nagy többsége nem a szürke- vagy feketegazdaságba vonul vissza, hanem más adózási lehetőségeket használ, amelyek kedvezőtlenebbek ugyan, mint a kata, de kedvezőbbek az általános járulék- és szja-fizetési kötelezettségekhez képest.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:39

Nem jár jól, aki árammal fűt, hogy spóroljon a gázzal

Arra a kérdésre, hogy például a víkendházakra továbbra is érvényes-e az átlagfogyasztásig a rezsicsökkentés, Gulyás Gergely azt mondta, hogy minden fogyasztási helyet érint.

Mi a helyzet azokkal, akik árammal fűtenek, miközben a gázszűkösség miatt kellett meghozni ezt a döntést? Az áram és a gáz között nincs átjárás, határok vannak megszabva, ameddig érvényes a rezsicsökkentett ár – felelte a miniszter.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:35

Gulyás Gergely szerint nem lesz áremelés a katatörvény miatt

Gulyás Gergely szerint nem lesz jelentős hatása az inflációra annak, hogy a katatörvény miatt a vállalkozóknak esetleg árat kell emelniük. Szerinte az esetek többségében nem fognak árat emelni, de előfordulhat egyedi esetekben. A bújtatott foglalkoztatással kapcsolatban azt mondta, senki felett nem akar pálcát törni, aki egy kiskaput kihasznált, de be kell zárni ezt a kiskaput.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:32

Most demokrácia van, ezért nincs szükség társadalmi egyeztetésre

Az egy nap alatt átvert katatörvényről Gulyás Gergely azt mondta: amikor nem volt demokrácia, azt különböző társadalmi egyeztetésekkel próbálták elfedni, de mióta demokrácia van és vannak szabadon választott képviselők, azok dönthetnek és a döntés felelősségét is vállalják. Vannak fontos társadalmi szereplők, akik van, hogy hozzá tudnak tenni egy döntéshez, van, hogy érdemes kikérni a véleményüket, de itt a helyzet a napnál világosabb volt.

A 444 újságírója emlékeztette Gulyás Gergelyt, hogy a döntés felelőssége itt a parlamenté és a parlamenti képviselőké – mikor ismerhették meg a tervezetet, mit tudtak róla, milyen hatással fog járni? A miniszter azt mondta, előterjesztőként a kormány is vállalja a felelősséget. Szerinte nyolc éve tudja mindenki, hogy a katával milyen nehézségek vannak, a parlamenti képviselőknek ez nem újdonság.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:27

Így tudták a döntést meghozni

A 444 újságírója visszatér ahhoz, hogy múlt héten Gulyás Gergely még azt mondta, hogy a katatörvény módosításáról nincs tervezet, most pedig már meg is szavazta a parlament.

Ezeknek a szeánszoknak így mi értelme van?

– kérdezte a kormányinfókra utalva. Gulyás Gergely szerint a kormányinfó nem döntéselőkészítő fórum, a tervezetet ő pénteken vagy szombaton látta először. Arra a kérdésre, hogy indokolható-e ez a rendkívüli gyorsaság, amikor több százezer vállalkozó alapvető működését érintő dologról van szó, a miniszter újra elmondta, hogy a kata eredeti szándékához tértek vissza.

Így tudtuk a döntést meghozni, és szerintem helyes is az, hogy egy olyan helyzetben, amiben ma az egész világ, Európa meg az egész ország van, ott az eredeti célhoz visszatérve a lakossági szolgáltató, önmagukat fenntartó kisvállalkozók számára tesszük ezt lehetővé, nem azoknak, akik ezt mellékállásként vagy céges jövedelemként használják

– folytatta Gulyás Gergely. Hozzátette:

Nyilván mindenki, aki elszenvedi ezt, kárvallottja és többet adózik, az nem örül ennek, ezt elfogadom.

– mondta a miniszter.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:18

Nem kötelező segítenünk

Nincs olyan kötelezettségünk, hogy ki kellene segítenünk a többi EU-tagállamot az energiaválság miatt, de mindenkinek szívesen segítünk, ha a magyar családok és a magyar gazdaság biztonságban van – mondta az Index kérdésére Gulyás Gergely.

Arra a kérdésre, hogy ha korlátozásra lesz szükség, milyen sorrendben kerül rá sor, azt mondta a miniszter, hogy nem biztos abban, hogy nyilvános a haváriaterv, de a pánik elkerülése miatt se akar ezzel foglalkozni. 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:13

A kormány nem tart ellátási zavartól az egészségügyben

Orvosok, egészségügyi dolgozók is vállalnak ügyeletet katás vállalkozóként. Számoltak-e azzal, hogy ha erre nem lesz lehetőség, nőhet a munkaerőhiány az egészségügyben? – kérdezte az RTL riportere Gulyás Gergelyt.

Mindenre tekintettel voltunk és sehol semmilyen ellátási zavart ez nem fog okozni

– mondta a miniszter.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:12

Valóban nő a katások adóterhe

Arra a kérdésre, hogy milyen költségvetési hatással számoltak, a miniszter azt mondta: nagyon eltérőek a prognózisok, ezért nincs értelme erről beszélni. Egy katás vállalkozónak a munkavállalóvá válás mellett lehetősége van átalányadózásra, ekhóra, kivára váltani, egyéni vállalkozóvá válni, nem látni előre az arányokat.

Az RTL riportere felvetette, hogy mindegyik lehetőség magasabb adóteherrel jár. Ez igaz – felelte Gulyás Gergely.

Akkor ez egy adóemelés?

Erre azt felelte a miniszter, hogy még mindig kevesebb adóterhet jelentenek, mint amit egy tanár vagy ápoló fizet.

Akik ma siratják a katát, azok mind ellene szavaztak

– jelentette ki Gulyás Gergely. Hogy a várható társadalmi hatását felmérték-e az intézkedésnek, arról a miniszter azt mondta: kezdettől az volt a szándékuk, hogy a kata a lakossági szolgáltató kisvállalkozókra terjedjen ki.

 

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:10

A kormány szerint másfél hónap felkészülési idő elég a katásoknak

Parragh László az RTL Híradónak azt mondta, jelezte a miniszterelnöknek, hogy a szeptember elsejei határidő túl rövid és puhább átmenetre lenne szükség. Miért nem tudták figyelembe venni a szakmai szervezetek kérését? – kérdezte az RTL riportere. Gulyás Gergely azt mondta, úgy gondolták, hogy a másfél hónap elegendő.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:03

Egy hónapja még nem volt ilyen sürgős a kata szabályainak megváltoztatása

Az RTL riportere emlékezteti Gulyás Gergelyt, hogy a június 17-i kormányinfón még arról beszélt, hogy január elsejétől változtatnak a kata szabályain, nem sürget az idő. Ha valóban nem költségvetési okok miatt döntöttek úgy, hogy már szeptembertől változtatnak, akkor mi indokolta a sürgős bevezetést? – hangzott el a kérdés. A miniszter azt válaszolta: akkor még a szándékokról beszélt és arról, hogy a kormány majd a Pénzügyminisztérium előterjesztése alapján tud döntést hozni. A kormány ezt a döntést hozta.

2 hónappal ezelőttrtl.hu2022. július 13. - 17:00

Fent van a neten a piaci ár

Az RTL riportere arról kérdezi a minisztert, hogy mi most az a piaci ár, amit augusztus 1-től kell fizetniük az átlag felett fogyasztóknak a gázért és a villanyért. Gulyás Gergely a pontos árat nem tudta megmondani, azt mondta, az interneten napi szinten lehet követni a piaci ár változását.

Súlyozott átlagfogyasztást határoztak meg, azokat a háztartásokat, ahol éves szinten 400 köbméter alatt van a gázfogyasztás, kihagyták a számításból.

 

1 friss hír érkezett, kattints a megtekintéshez!
#Belföld#kormányinfó#energiaellátás#bejelentés#gáz#orbán viktor

Címlapról ajánljuk