Belföld

Sok idős már a gyógyszeren spórol, hogy legyen pénze a következő nyugdíjig

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 11. 13:55

A nyugdíjasok legalább 35 százalékos inflációt érzékelnek, az életminőségük pedig jelentősen romlik.

Az elszabadult infláció, az élelmiszerek, különösen az alapvető élelmiszerek drágulása a nyugdíjas társadalom nagyobb részében az életminőség súlyos romlását eredményezi – mondta a Népszavának a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) soros elnöke.

Hegyesiné Orsós Éva a tagszervezeteiktől érkező beszámolók alapján elmondta, hogy

egyre több olyan idős emberről tud, aki a következő nyugdíj megérkezése előtt egy héttel már nem szedi a gyógyszereit, mert nem tudja kiváltani a következő adagot.

Az elmúlt húsz év legmagasabb nyugdíjas inflációs adatát közölte a héten a KSH. A nyugdíjas fogyasztói kosár alapján számított drágulás júliusban az egy évvel korábbi állapothoz képest 13,8 százalékos volt, mindössze egy tized százalékkal magasabb az általános inflációs adatnál. 

Ugyanakkor már a hivatalos statisztikában is 27 százalékos élelmiszerár-drágulást mértek, a lakosság pedig ennél is magasabbnak érzi az árak emelkedését. Mivel az alacsony nyugdíjjal rendelkezők többnyire alapvető élelmiszereket vásárolnak, a társadalomnak ez a csoportja legalább 35 százalékos drágulást érzékel.

A lapnak nyilatkozó szakértők szerint csak valamilyen szociális csomaggal lehetne változtatni, hogy a 160 960 forintos átlagnyugdíj alatti bevétellel rendelkezőknek a rezsi kifizetése és a minimális élelem megvásárlása mellett másra is maradjon pénze. A medián nyugdíj összege – tehát aminél ugyanannyian keresnek kevesebbet, mint többet – mindössze 140 ezer forint. 

Az RTL Híradónak nyilatkozó nyugdíjszakértő azt javasolta, hogy a kormány már szeptemberben korrigálja a nyugdíjakat.


Nyitókép: Róka László/MTI

#Belföld#rezsicsökkentés#nyugdíj

Címlapról ajánljuk