Belföld

Gépész László: Törvényt sérthet a Mol a napi korlátozással

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 6. 17:26

A Független benzinkutak Szövetségének elnökségi tagja erős szavakkal reagált. 

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a Mol naponta csak egyszer enged hatósági áras benzint tankolni. A Mol erről a szabályozásról eddig kevés szót ejtett, csak a napi 50 literes limitet lehetett hallani a sajtóban és a társaság közleményeiben.

Gépész László, a Független Benzinkutak Szövetségének elnökségi tagja az RTL Híradónak arról beszélt: 

megítélése szerint törvénysértő a korlátozás, nem tud olyanról, hogy máshol lenne példa ilyesmire. 

Ráadásul a jogszabályban nincs arra lehetőség, hogy egy kút maga döntsön arról, hogy akinek jár hatósági áras üzemanyag, annak mégsem adnak. Azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy rengeteg helyen bevezetnek mennyiségi korlátozást, sok helyen pedig már van is.

De nem ez az egyetlen törvénysértő gyakorlat, szerinte az sincsen rendben, hogy az egyéni vállalkozóknak piaci árat kell fizetniük, ha számlát kérnek. A törvény ugyanis nem tesz abban különbséget, hogy valaki kér számlát vagy nem. Egyetlen egy dolgot kellene vizsgálni, hogy természetes személy vagy nem. Márpedig az egyéni vállalkozó természetes személy akkor is, ha eszik, akkor is, ha alszik, akkor is, ha számlát kér, akkor is, ha nem kér számlát, magyarázta Gépész László, aki szerint ugyanígy meg merte tenni a Mol, hogy néhány kútját bezárja átalakításra hivatkozva, úgy, hogy a shop mellette működik. Ezt konkrétan tiltja a jogszabály, szerinte azonban 

vannak, akikre másképp vonatkoznak a jogszabályok.

Kiemelte: nem képzett jogászok ülnek a pénztárakban. nem tudtak megfelelően felkészülve, elégedetlen a kommunikációval, nincsen végrehajtási rendelet sem. Szavai szerint egy hirtelen az asztalra dobott valami van, amit az emberek megpróbálnak alkalmazni és közben attól rettegnek, hogy megbüntetik őket, mert a kisbenzinkutakra más szabályok vonatkoznak.

Én nem tudom, hogy hány olyan pénztáros van, aki kapásból meg tud különböztetni egy egyéni vállalkozót egy egyéni cégtől, egy őstermelőtől, vagy az egyéni ügyvédtől. Egy automata benzinkút hogy fog ezeknek a feltételeknek megfelelni?

– vetette fel. 

Hozzátette: a robogók esetében például nincs forgalmi. De sehol nincs leírva, hogy forgalmihoz kötnék a hatósági áras tankolást, a jármű magyarországi honosságáról kellene a törvény szerint meggyőződni, de hogy ezt mivel lehet ellenőrizni, arról már nincs információ a törvényben Miközben még az sincs megadva, hogy milyen típusú rendszámok vannak Magyarországon, szögezte le Gépész László.

Odalöknek egy jogszabályt, tessék tartsd be, mert ha nem, akkor 6 millió

– mondta.

Nyitókép: Róka László / MTVA / MTI

 

#Belföld#független benzinkutak szövetsége#gépész lászló#mol#benzinkút#tankolás#benzin

Címlapról ajánljuk