Belföld

Szijjártó Péter a CNN-en is elmondta, hogy az apa férfi, az anya nő

rtl.hurtl.hu

2022. július 6. 9:03

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, hogy az áldozatnak kell győznie.

Az amerikai CNN-nek nyilatkozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszter az Ukrajna elleni háború kapcsán. A műsorvezető, Christiane Amanpour a felvezetésben megemlítette, hogy Magyarország felmentést kapott az Oroszország elleni uniós olajembargó alól, miközben Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt hazánk illiberális demokráciának nyilvánította magát, nyugati szövetségeseivel hadakozik és együttműködik Vlagyimir Putyinnal.

Arra a kérdésre, hogy a háborúban kinek a részéről érez fenyegetést Magyarország, kit tekint agresszornak, Szijjártó Péter azt mondta, hogy kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett, kezdettől fogva elítéltük az Ukrajna elleni katonai agressziót. Szerinte hazánk „200 százalékig érdekelt” a háború gyors lezárásában és a béke helyreállításában. Kitért ugyanakkor arra is, hogy hazánk eddig 830 ezer ukrán menekültet fogadott, a naponta érkezők száma pedig nem csökken, amiből arra következtet, hogy nincs remény arra, hogy a háború hamarosan véget ér.

Az olajembargó alóli kivételről a külügyminiszter azt igyekezett hangsúlyozni, hogy a magyar olajimport csak nagyon kis részét teszi ki az európainak, és fizikailag nincs lehetőség a kiváltására. Azt mondta, nem engedhetik meg, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát, mert nem az ő felelősségük, hogy kitört a háború.

Christiane Amanpour igyekezett azzal is szembesíteni Szijjártó Pétert, hogy Magyarország megakadályozta, hogy szankciókat vessenek ki a Vlagyimir Putyint támogató Kirill pátriárkára. A külügyminiszter ugyanakkor arról beszélt, hogy tisztességtelennek tartja, hogy Volodimir Zelenszkij márciusban élesen bírálta Orbán Viktort: azt mondta, Magyarország a történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, 830 ezer menekültről gondoskodunk, amiért nem vár köszönetet, de azt igen, hogy „ne provokáljanak, ne vádoljanak azért, mert úgy döntöttünk, hogy nem veszünk részt a fegyverszállításokban”.

Nemrég egyébként arról írtunk, hogy a Magyarországra érkező ukrán menekültek nagy többsége azonnal továbbáll, eddig csak 24 ezren kértek nálunk védelmet.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány kinek szurkol, a külügyminiszter azt mondta:

Természetesen az áldozatnak kell győznie. Ez nem kérdés.

Ugyanakkor szerinte az, hogy kimaradunk a fegyverszállításból, garantálja azt, hogy a magyar-ukrán határ biztonságos, mindenki biztos lehet abban, hogy az itt áthaladó humanitárius szállítmányokban nincs fegyver. Hozzátette, hogy a fegyverszállítmányok az oroszok célpontjai lennének, Ukrajna nyugati részén viszont 150 ezer magyar él és nem akarjuk, hogy olyan területeket lőjenek, ahol magyarok laknak.

A műsorvezető felvetette, hogy miközben Szijjártó Péter a fehér, keresztény ukrán menekültek befogadását hangsúlyozza, a déli határon Magyarország nem engedi be a „nem annyira fehér, nem annyira keresztény” menekülteket, ami Christiane Amanpour szerint etnonacionalista hozzáállás. A külügyminiszter erre azt mondta, hogy a nemzetközi jog szerint a háború elől menekülőknek az első biztonságos országba van joguk belépni, ami Ukrajna és Magyarország esetében fennáll, a déli határon lévők esetében viszont nem. Szerinte ott illegális migránsok vannak, akik egyre agresszívebben viselkednek, fegyver van náluk, megtámadják a rendőreinket.

Christiane Amanpour azt is felhozta, hogy a magyar kormány betiltotta az azonos nemű párok örökbefogadását, LMBTQ-ellenes törvényt fogadott el, betiltotta a „homoszexuális és transzszexuális propagandát”. Erre Szijjártó Péter azt felelte:

Az alkotmányunk azt mondja, hogy egy családban kell lennie anyának, apának és gyerekeknek. Az anya férfi, bocsánat, az apa férfi, az anya nő. Ezt mondja az alkotmányunk. Ezt tiszteletben kell tartanunk

– jelentette ki.

Szóba került még, hogy egyes republikánusok Orbán Viktor illiberális demokrácia-modelljét másolnák le az Egyesült Államokban, a műsorvezető arról kérdezte a külügyminisztert, hogy mi Magyarország szerepe azoknak a mélykonzervatívoknak a felbátorításában, akik lebontják a nők jogait és a választójogot. Erről Szijjártó Péter azt mondta, hogy megtiszteltetés, ha hazánk olyan országként tűnik fel, aminek befolyása van az amerikai belpolitikai viszonyokra. Kijelentette azt is, hogy a magyar kormány a félidős választásokon a republikánusoknak szurkol, akikkel nagyon szoros együttműködésük van.

Nyitókép (archív): Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

#Belföld#szijjártó péter#cnn#orosz-ukrán háború#menekültek#lmbtq#republikánus párt

Címlapról ajánljuk