Belföld

Azonnali: Szijjártó Péter a félresikerült Fox-interjúja miatt hívatott haza egy diplomatát

rtl.hurtl.hu

2022. augusztus 3. 15:24

A Fox News nem hívta be a stúdióba a magyar minisztert, és meg is váratták.

Egy nem megfelelően sikerült amerikai tévéinterjú miatt hazahívták Washingtonból azt a követségi alkalmazottat, aki Szijjártó Péter szerint felelős volt – tudta meg az Azonnali.hu. A külgazdasági és külügyminiszter júliusban adott interjút a jobboldali irányultságú Fox Newsnak, ahol az orosz-ukrán háborúról, energiaügyekről és gázfelhasználásról kérdezték.

A miniszternek azonban nem magával az interjúban elhangzottakkal volt problémája.

Hanem azzal, hogy egyrészt nem a stúdióban kérdezték, csak élő adásban kapcsolták, másrészt a beszélgetés bő húsz perccel később kezdődött, mint ahogy ő tudta, így felesleges várakozásra kényszerült.

Az nem derült ki, hogy a kérdéses diplomata milyen beosztásban dolgozott Washingtonban, csak annyi, hogy fiatal alkalmazottról van szó, aki nemrég helyeztek ki.

A cikk szerint a külügyi tárcánál nagy szigor uralkodik, ám Szijjártó két esetben is elnéző volt beosztottjaival szemben. A jelenlegi honvédelmi miniszter, Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni magyar nagykövet volt 2017. május 22-én, amikor a nagy-britanniai Manchesterben egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ariana Grande koncertjén. A merényletben 22-en haltak meg, ám Szalay-Bobrovniczky a cikk szerint nem tartózkodott az állomáshelyén az esti támadás idején, és aznap már nem is adott tájékoztatást a nagykövetség a lehetséges magyar áldozatokról vagy sérültekről. A nagykövet ennek ellenére a helyén maradhatott, bár Szijjártó haza akarta hívni.

A másik esetben Kálmán László Los Angeles-i magyar konzul hibázott, aki Magyar Levente miniszterhelyettes 2016. márciusi látogatása során nem gondoskodott megfelelően a hazaútra szóló repülőjegyekről. Emiatt Magyar Levente és kollégái lemaradtak a Budapestre induló gépről. Állítólag Kálmán jó viszonyban volt Kövér László házelnökkel, de nem tudni, ez befolyásolta-e Szijjártó döntését, hogy a konzul a helyén maradhatott.

Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Belföld#szijjártó péter#washington

Címlapról ajánljuk