Külföld

Mosolyogva rázott kezet Szijjártó Péter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, a sajtótájékoztatón pedig elmondta, hogy a háború rossz

rtl.hurtl.hu

2022. július 21. 17:23

Nagyon örülünk annak, hogy a partnereink megerősítették a hosszútávú kapcsolatot – mondta Lavrov. 

Moszkvában tárgyalt Szijjártó Péter külügyminiszter Alexander Novak energiaügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettessel, Denis Manturov ipari és kereskedelmi miniszterelnök-helyettessel, valamint Szergej Lavrov külügyminiszterrel. Szijjártó két okból ment oda: egyrészt földgázt vásárolni Magyarország számára, másrészt, hogy „nyomatékosítsa, hogy mi minél előbb békét akarunk”. 

A magyar külügyminiszter egyébként tavaly „Barátságért” kitüntetést vett át Lavrovtól. 

A külügyminiszterek később sajtótájékoztatót tartottak, ahol Lavrov elmondta: a tárgyalások nagyon hasznosak és tartalmasak voltak, részletesen beszéltek a kulcsfontosságú, kétoldalú együttműködési kérdésekről, azoknak a dolgoknak a megvalósításáról, amelyekről Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor beszéltek ez év februárjában.

„Nagy figyelmet szenteltünk annak, hogy a közös nagy energetikai közlekedési projektek megvalósításában milyen sikereket értünk el, és hogy a baráti, összehangolt tevékenységek közepette múlt évben a pandémia ellenére is sikerült a kétoldalú áruforgalmat 25 százalékkal növelni. Aláhúztuk, hogy szeretnénk folytatni a paksi atomerőmű bővítésének projektjét a Roszatommal együtt. Ez a szerződés az építéstől egészen a műszaki kiszolgálásig minden kérdésre kiterjed, ezt stratégiai projektnek tekintjük” – mondta, majd hozzátette, hogy a magyar kormány több gázt szeretne ebben az évben vásárolni. 

„Ezt a kérést meg fogjuk vizsgálni és be fogunk számolni az eredményről. Mi a magunk részéről elmondtuk, hogy az együttműködésünk folytatásában természetesen a washingtoni ruszofób politikai nagy kárt okoz, hiszen a szankciókat még mindig növelni akarják, anélkül, hogy végiggondolnák, hogy azok milyen hatással van azokra, akik a szankciókat bevezetik. Nem vagyunk érdekeltek abban, hogy az ilyen dolgok zavarják a mi együttműködésünket”

– tette hozzá Lavrov.

Az orosz külügyminiszter elmondta, beszéltek a nemzetközi kérdésekről is, Ukrajnáról is, és „elmagyarázták a helyzet árnyalatait”. Ők abból indulnak ki, hogy „a nyugati szomszédaik valamikor meg fogják érteni a kontraproduktivitását és a veszélyét annak, hogyha Ukrajnát fegyverekkel tömik tele”. 

Látjuk, hogy Brüsszelben, Washingtonban és a legtöbb európai fővárosban az előítéletes hozzáállás a jellemző, ennek ellenére az élet ki fogja kényszeríteni, hogy ne így nézzenek ezekre a kérdésekre. Mi szorosan együttműködünk Magyarországgal a nemzetközi politika egyéb terén, többek között az ENSZ-ben. Oroszország és Magyarország is mindig a nemzeti érdekeit tartja szem előtt. Nagyon örülök, hogy a partnereink megerősítették a hosszútávú kapcsolatot

– zárta beszédét.

Szijjártó Péter is megköszönte a tárgyalás lehetőségét, majd elmondta, miért érkezett Moszkvába. „Először is, Európában energiaellátási válsághelyzet van, ugyanakkor Magyarország kormányának az a kötelessége, hogy még így is biztosítsa az energiaellátást, biztosítsák, hogy a magyar emberek tudjanak főzni, legyen meleg vizük, tudjanak fürdeni, és majd később tudjanak fűteni” – mondta a külügyminiszter, majd beszámolt arról, hogy a földgáztárolók feltöltése menetrend szerint halad, ugyanakkor a már megkötött szerződéseken kívül további 700 millió köbméter gáz megvásárlása szükséges. (Épp a napokban derült ki egyébként, hogy Magyarország elad 500 millió köbméter gázt Szerbiának.) Szerinte ha valaki megnézi a jelenlegi piaci helyzetet, akkor látja, hogy – ha tetszik, ha nem, – Oroszországból származó források nélkül nem lenne lehetséges ennyi gázt vásárolni. „Ezért Magyarországon megtettük a szükséges intézkedéseket, hogy fogadni tudjuk a plusz földgázmennyiséget” – tette hozzá.

Szijjártó elmondta, hogy „mi békét akarunk, mi Ukrajna szomszédai vagyunk, így minden nap szembesülünk a háború tragikus következményeivel, minden nap látjuk a menekülő családokat, ezért mi pontosan tudjuk, hogy a háború rossz, nagyon rossz. Ezért arra kérünk mindenkit, hogy mindenki tegyen meg mindent, hogy mielőbb béke legyen, mi azonnali tűzszünetet szeretnénk és béketárgyalásokat. 

A magyar nemzeti érdekkel ellentétes volna Szijjártó szerint, ha a világ újra a blokkosodás irányába menne. Legyen átjárás és párbeszéd Kelet és Nyugat között. A nemzeti érdek az, hogy a háború minél hamarabb véget érjen, hogy az emberek szenvedései véget érhessenek – mondta a külügyminiszter. 

A sajtótájékoztató ide kattintva megtekinthető:


Nyitókép: Szijjártó Péter / Facebook

#Külföld#szijjártó péter#szergej lavrov#oroszország#ukrajna#orosz-ukrán háború#gáz

Címlapról ajánljuk