Belföld

A Magyarországra érkező ukrajnai menekültek többsége azonnal továbbáll, csak 24 ezren kértek itt védelmet

rtl.hurtl.hu

2022. június 15. 16:02

Az uniós országokban már több mint 3,2 millió ukrán regisztrált ideiglenes védelemért, tehát kevesebb, mint egy százalékuk nálunk.

Miközben a kormány szerint már meghaladta az 1,3 milliót az Ukrajnából Magyarországra érkezett menekültek száma, június 9-ig összesen 24 615 ukrán állampolgár kért hazánkban ideiglenes védelmet – írja a 24.hu.

A portál megjegyzi, hogy a magyar kormány folyamatos diplomácia csatát vív Ukrajnával és az Európai Unióval a háborút és az oroszok elleni szankciókat illetően, amelynek során rendre azzal érvel, hogy hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója zajlik a menekültek befogadásával, és azt a több mint egymilliós számot hangoztatják, ami a hazánkba belépőkre vonatkozik.

A rendőrségi tájékoztatók szerint továbbra is naponta több mint tízezren lépik át a határt Ukrajna felől, de a tapasztalatok szerint a nagy részük szinte azonnal továbbmegy a nyugat-európai országokba, illetve az idő előrehaladtával egyre többen térnek vissza a hazájukba.

A Magyar Helsinki Bizottság a 24.hu kérdésére rámutatott, hogy az uniós országokban már több mint 3,2 millió ukrán regisztrált ideiglenes védelemért, tehát kevesebb, mint egy százalékuk kért hazánkban menedéket. A jogvédő szervezet szerint főleg azok maradnak nálunk, akik magyar nemzetiségűek, illetve állampolgárságúak, és a rokonaik már korábban is itt éltek.

A portál kitér arra is, hogy a valós helyzetre az őszi népszámlálásból következtethetünk majd, ami a hazánkban élő külföldieket is számba veszi. Magyarország egyébként 300 millió euró (120 milliárd forint) uniós támogatásra jogosult, amiből fedezheti az Ukrajnából érkező menekültek fogadását és ellátását.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#menekültek#ukrajna#európai unió#védelem#népszámlálás#magyar helsinki bizottság

Címlapról ajánljuk