belföld

A magyaroknak fontosabb a rezsicsökkentés, mint a demokrácia

rtl.hurtl.hu

2022. június 22. 20:05

A demokratikus értékek csak 32 százalék esetében kerül a fontossági lista élére, a megélhetési költségeknél 67 százalék ez az arány.

Az Európai Parlament 2022 tavaszi Eurobarométer felmérésének eredményei szerint az európaiak csaknem 65 százaléka jó dolognak tartja az uniós tagságot. Ez messze pozitívabb eredmény, mint az eddigi legjobb 2007-es, amikor a megkérdezettek 58 százaléka vélekedett így – írta a hvg.hu az Európai Parlament 2022-es Eurobarométer felmérésének eredményeire hivatkozva.

A felmérés főbb megállapításai:

  • Magyarországon a válaszadóknak 60 százaléka szerint jó dolog az EU tagjának lenni, 5 százalék szerint azonban rossz. Viszonylag magas – 34 százalék – azok aránya, akik ezt a kérdést nem tudják eldönteni.
  • Az európaiak 52 százalékának pozitív a véleménye az EU-ról, míg 12 százalékuknak kedvezőtlen. 
  • Oroszországról mindössze a válaszadók 10 százalékának van kedvező véleménye, míg 2018-ban, a legutóbbi méréskor 30 százalék vélekedett így. A magyaroknak jelenleg az uniós átlagnál magasabb arányban szimpatikus Oroszország: 17 százalék gondolja ezt.
  • Átlagosan az európaiak 59 százaléka szerint a közös európai értékek – például a szabadság és a demokrácia – védelmének elsőbbséget kell élveznie, még akkor is, ha ez hatással van az árakra és a megélhetési költségekre. A magyarok ezzel éppen ellentétesen gondolkoznak. 67 százalékuk a megélhetési költségeket helyezi az első helyre, a demokratikus értékek 32 százalék esetében kerül a fontossági lista élére. Ennél csak Bulgáriában ragaszkodnak jobban az alacsonyabb árakhoz, akár a demokrácia rovására. Bulgáriában – az egyetlen EU-tagállamban, ahol a magyaroknál is szerényebben élnek az emberek a friss Eurostat-adatok szerint.

Nyitókép: Jászai Csaba/MTVA

#belföld#felmérés#európai unió#demokrácia

Címlapról ajánljuk