Belföld

Hatalmas drágulás jön az iskolai menzákon

rtl.hurtl.hu

2022. június 13. 6:40

Jóval többet kell majd fizetniük a szülőknek. 

Ősztől 15-30 százalékkal drágább lesz az étel az iskolai, óvodai és bölcsődei menzákon – írta a Világgazdaság a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közlésére hivatkozva. A jelenlegi becslések szerint, egy iskolai ebéd teljes áron 800-900 forint lehet, így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetniük a jelenlegi becslések szerint.

A lap szerint már zajlanak az őszi árakról szóló tárgyalások a bölcsődei, óvodai és iskolai menzákat finanszírozó önkormányzatok és a közétkeztető cégek között. Egyelőre átlagosan 20 százalék körüli áremelés lehetősége körvonalazódik, az eddigiekhez hasonlóan nagy eltérésekkel, régiók¬tól, önkormányzatoktól függően 15-30 százalék közötti szórással.

Már tavasszal 30 százalék körüli áremelés lett volna szükséges és indokolt az élelmiszer- és energiapiacon történt változások hatására – mondta el a lapnak Sáfár Ferenc. A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője hozzátette: a közétkeztetők szerint az áremelés mértéke optimálisan minimum 30 százalék lenne ősztől, de ennyit az önkormányzatok többsége nehezen vagy egyáltalán nem tud kigazdálkodni.

Nyitókép: Diákok a Harmat Általános Iskola menzáján Budapesten 2017. december 19-én. Fotó: MTI / Illyés Tibor

#Belföld#menza#iskola#óvoda#bölcsőde#közétkeztetés

Címlapról ajánljuk