Belföld

Újságírókról jelentettek a nagykövetségek az Orbán-kormánynak, kiderült, miket írtak a táviratokban

rtl.hurtl.hu

2022. június 9. 9:32

A táviratok alapján a hágai nagykövetség messze kiemelkedik a kormánykritikusnak tekintett újságírók tevékenységének követésében.

A Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) még 2020 nyarán utasította az Európai Unióban működő magyar nagykövetségeket, nézzenek utána, hogy a fogadóország szervezett-e az elmúlt években szakmai látogatást, továbbképzést, tanulmányutat magyar újságíróknak, és ha igen,

milyen magyarországi médiumok képviselői vettek részt azon, és milyen fogadó országbeli lapokat, szervezeteket kerestek fel.

A Direkt36 a Transparency International Magyarországgal közösen közérdekű adatigényléssel megszerezte a jelentéseket, ezek itt érhetők el.

A minisztérium állítása szerint a 27 tagú Európai Unió 11 magyar nagykövetségéről kaptak csak választ, ezek: Athén és Nicosia, Berlin, Hága, Helsinki, Koppenhága, Ljubljana, Madrid, Párizs, Varsó, Zágráb – valamint az EU-ból frissen kilépett London. Annak valóságtartalmát, hogy valóban csak ennyi helyről érkezett jelentés, nem tudtuk ellenőrizni.

A táviratok alapján a hágai nagykövetség messze kiemelkedik a kormánykritikusnak tekintett – magyar és külföldi – újságírók tevékenységének követésében. 

A KKM a Direkt36-nak két hágai jelentést is kiadott, amelyekből az is kiderül, hogy az Orbán-kormányt magasabb szinteken is érdeklik a kormánykritikusnak tekintett újságírók utazásai és programjai. A hágai magyar nagykövet által jegyzett 2020. február 18-i jelentést például nemcsak a Külügyminisztériumon belüli címzettek kapták meg, de elküldték Orbán Viktor szóvivőjének, Havasi Bertalannak, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárnak is.

Az egyik jelentésük például oknyomozó újságírók látogatásáról szól, melyet a holland állam szervezett cseh, lengyel, magyar és szlovák újságíróknak, és melyen Magyarországról az Átlátszó, a Debreciner és a Direkt36 munkatársa is részt vett. A hágai jelentés végig veszi, hogy az újságírók milyen holland szerkesztőségekbe látogattak el, valamint röviden jellemzi is ezeket a holland lapokat, külön kitérve arra, milyen, az Orbán-kormány számára kellemetlen témákról szoktak írni.

A táviratból kiderül, hogy a hágai magyar diplomaták egy-egy konkrét holland újságírónak is alaposabban utánanéztek.

Ljubljanában tágabban értelmezték az utasítás, az egyik iratban arról találgatnak, hogy az Orbán-kormánnyal kritikus helyi médiának milyen kapcsolata lehet magyar újságírókkal és lapokkal.

Akadnak azonban olyan jelentések is, amelyekből az derül ki, hogy bizonyos magyar nagykövetségek a független és kormánykritikus újságírók útjainak monitorozásával párhuzamosan a kormánypárti média képviselőit aktívan segítik.

A Híradó riportja:


Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#jelentés#szíjjártó péter#külgazdasági és külügyminisztérium#újságíró#média#megfigyelés

Címlapról ajánljuk