Külföld

Készül a Sargentini-jelentés folytatása, amiben választási autokráciának nevezik Magyarországot

rtl.hurtl.hu

2022. május 10. 17:52

A határozott uniós fellépés hiánya miatt következhetett ez be.

„Választási autokráciává” vált Magyarország a francia zöldpárti képviselő, Gwendoline Delbos-Corfiel szerint, írja a Népszava. A politikus az Európai Parlament megbízásából a 2018-as Sargentini-jelentéshez hasonló állásfoglalást készít arról, hogy sérülnek-e nálunk az Unió alapértékei.

A jelentés vázlatát szerdán mutatja be a képviselő, a végső változat a módosító indítványok benyújtása és a szavazások után készül el.

A Sargentini-jelentést 2018 szeptemberében az EP kétharmados többséggel fogadta el. Ebben 12 területen fogalmaztak meg aggodalmakat, az alkotmányos rendszer működésétől kezdve a korrupción és összeférhetetlenségen át a véleménynyilvánítás és tudományos élet szabadságáig.

Ez a jelentés arra kérte az Európai Tanácsot, hogy indítsa el a hetes cikkely szerinti eljárást az országgal szemben. Delbos-Corfield szerint azóta számos új probléma merült fel,

köztük a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbulása.

A Sargentini-jelentéssel az RTL Híradó többször is foglalkozott. Legutóbb arról számolt be: elvesztette a magyar kormány a Sargentini-jelentés elfogadása miatt indított pert az Európai Bíróságon. A testület kimondta, hogy a jelentés elfogadása, amely felszólította Magyarországot az európai alapértékek betartására, szabályos volt. A kormány szerint a tavalyi ítélet megdöbbentő és elfogadhatatlan. Az MSZP szerint a kormánynak mától papírja van arról, hogy jogszerűen ítélték el amiatt, amit az elmúlt 10 évben tett.

Nyitókép: AP Photo/Jean-Francois Badias

#Külföld#eu#jelentés#sargentini-jelentés#autokrácia#jogállam

Címlapról ajánljuk