Belföld

Már egyezkednek, hogy miként szerez Oroszországon kívül máshonnan is olajat Magyarország

rtl.hurtl.hu

2022. május 31. 13:57

Szijjártó Péter megállapodott Horvátországgal arról, hogy bővítik az Adria-vezeték kapacitását.

„Ha a kőolaj nem tud jönni keletről, akkor csak az Adria olajvezetéken tud jönni. Ehhez viszont bővítés kell. A jó hír, hogy ma megállapodtunk Horvátország energetikai miniszterével egy hosszú távú energetikai együttműködésről” – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Zágrábban.

Hozzátette: a horvátok készen állnak arra, hogy 

  • útvonalat biztosítsanak a kőolajszállítmányoknak Magyarország irányába,
  • és hogy kibővítsék a Magyarországra irányuló Adria vezeték kapacitását.

Elmondta, hogy kedd délután már a felek érintett vállalatai tárgyalnak a konkrét technikai részletekről, ugyanis nekik kell tisztázniuk a kapacitáslekötés konkrét idejét és mennyiségét, illetve a vonatkozó tarifákat.

 

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető Davor Filipovic horvát energiaügyi miniszterrel való tárgyalása után leszögezte: Orbán Viktor miniszterelnöknek sikerült kiharcolnia, hogy az Oroszországgal szembeni európai uniós kőolajembargó alól mentességet kapjon a csővezetékes szállítás, így Magyarország ellátása továbbra is biztosított legyen, de 

a teljes biztonsághoz arra van szükség, hogy hazánk ne csak egy irányból vásárolhasson kőolajat.

Rámutatott, hogy jelenleg az Ukrajnán áthaladó Barátság kőolajvezeték biztosítja Magyarország ellátását, de fel kell arra is készülni, hogy a tranzit ezen az útvonalon adott esetben ellehetetlenülhet. 

„Ne felejtsük el, ez a vezeték egy olyan ország területén halad át, amely jelenleg háborúban áll, és 

hallhattunk különböző fenyegetőzéseket az ukránok részéről arra vonatkozólag, hogy majd a tranzitszállításokat leállítják

– mondta.

Hétfőn az uniós csúcson megállapodtak az Oroszország elleni hatodik szankciós csomagról, ennek része volt az olajembargó. A Barátság kőolajvezetéken továbbra is érkezhet orosz olaj Magyarországra, Ursula von der Leyen bizottsági elnök pedig arról beszélt, hogy az Adria olajvezeték kapacitásának növelésével a jövőben akár ki is váltható az Oroszországból érkező nyersanyag.

Nyitókép: Máthé Zoltán / MTI

#Belföld#szíjjártó péter#külgazdasági és külügyminisztérium#olaj#orosz-ukrán háború#ukrajna#oroszország#szankciók

Címlapról ajánljuk