Belföld

Tavalyi, máshol készült képpel akarta igazolni Szijjártó a holland rendőri erőszakot

rtl.hurtl.hu

2022. január 6. 10:28

Nem Amszterdamban és nem az elmúlt hétvégén készült a külügyminiszter által megosztott fotó.

„Nos, akkor a hétvége nyugat-európai “termése”: brutális, kutyás rendőrattak Hollandiában és fejbedobott gólszerző egy angol bajnokin. Várjuk tehát a nemzetközi liberális média, Vera Jourova, Didier Reynders és a többi hivatásos rettegő elemi erejű felháborodását…” – írta január 3-i Facebook-bejegyzésében Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter a posztjában a nyugat-európai rendőri erőszakkal próbálta szembesíteni a magyarországi demokrácia korlátozása és a szurkolói rasszizmus miatt a magyar kormányt bíráló nyugati politikusokat és jogvédő szervezeteket.

A Népszavaazonban arról írt, hogy az első januári hétvégén valóban erőszakba torkollott Amszterdamban egy járványügyi korlátozásokkal szemben meghirdetett, engedély nélkül megtartott tüntetés. A Szijjártó posztjában megosztott videó szerint a holland hatóságok szemmel láthatóan keményen léptek fel a résztvevőkkel szemben. 

Csakhogy a miniszter a bejegyzéshez egy másik fotót is mellékelt, amely azonban nem az elmúlt hétvégén és nem is Amszterdamban készült: egy tavaly márciusi hágai zavargást ábrázol, amikor a karhatalom szintén brutálisan lépett fel a lezárások ellen tiltakozókkal szemben. Csakhogy az akkor történtek nem maradtak következmény nélkül, a felvételen látható két rendőrtiszt ellen azóta vádat emeltek.

Nyitókép: Szijjártó Péter / MTI

#Belföld#szíjjártó péter#külgazdasági és külügyminisztérium#rendőr#hollandia#facebook

Címlapról ajánljuk