Választás 2022

Szijjártó Péter bekérette az ukrán nagykövetet

rtl.hurtl.hu

2022. április 6. 8:57

„A magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának!" – közölte a külügyminiszter.

Itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát 

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán, azt is jelezve: reggelre a minisztériumba kérették Ukrajna budapesti nagykövetét.

Szijjártó Péter bejegyzésében azt írta: „mi a kezdetektől fogva világosan beszélünk a szomszédban zajló háború kapcsán: a katonai agressziót elítéljük, kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett, az életükért futó menekültek százezreit beengedjük, hazánk történetének legnagyobb humanitárius akciója keretében pedig több száz tonna élelmiszert és egyéb adományt szállítunk”.

Ugyanakkor – folytatta – számunkra természetesen mindennél fontosabb Magyarország és a magyar emberek biztonsága.

Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni 

– írta, hozzátéve, hogy a kormány nem hajlandó kockára tenni a magyar emberek békéjét és biztonságát, 

ezért nem szállítunk fegyvereket és nem szavazzuk meg az energiaszankciókat.

A magyar diplomácia vezetője szerint mindezekről a kérdésekről a magyar emberek vasárnap világos véleményt mondtak és világos döntést hoztak. „Azt gondolom, elég világosat és jól érthetőt” – jegyezte meg.

Értjük, hogy az ukránoknak más lett volna az érdekük, nem is vitatkozunk velük: nekik az ukrán, nekünk pedig a magyar emberek érdeke az első

– fogalmazott Szijjártó Péter, aki szerint „egy dolgot viszont nem tudunk szó nélkül hagyni: a magyar emberek demokratikus döntésének minősítgetését senki nem engedheti meg magának!".

A totalitárius rendszerek kialakításáról, a háborúban való cinkosságról és a magyar emberek akaratának sajnálatosságáról szóló nyilatkozatok elfogadhatatlanok

– tette hozzá.

Szijjártó Péter azt írta: „itt az ideje, hogy az ukrán vezetők befejezzék Magyarország sértegetését és tudomásul vegyék a magyar nép akaratát. Mindezek világossá és érthetővé tétele érdekében ma reggelre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Ukrajna budapesti nagykövetét".

A külügyminiszter ezt a szerb kollégájával tartott szerdai szegedi sajtótájékoztatón is alaposan kifejtette:

Volodimir Zelenszkij szerint Orbán Viktornak választania kell

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden, helyi újságíróknak adott interjújában azt mondta:, Orbán Viktornak „választania kell Oroszország és a világ többi része között. Lehet, hogy azt mondja, hogy Magyarországot választom, de Magyarország a világ többi része." Az Interfax hírügynökség szerint Zelenszkij azt állította, hogy többször is meghívta találkozóra Orbán Viktort.

Szerettem volna kapcsolatot találni vele, felhívtam, meghívtam egy találkozóra, felajánlottam, hogy találkozunk vele. Félt, ebben biztos vagyok. Lehet, hogy megsértődik rám, és azt mondja: nem fél senkitől. Fél Oroszország az országára gyakorolt befolyásától. Ez a befolyás létezik, akár tetszik neki, akár nem – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij ugyanakkor biztos abban, hogy Magyarország lakossága pozitívan tekint az ukránokra.

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Választás 2022#szíjjártó péter#ukrajna#nagykövet#külügyminisztérium#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk