Belföld

Szijjártó Péter a CNN-nek: Brüsszel nem tudja megemészteni, hogy nyertünk a választáson

rtl.hurtl.hu

2022. április 28. 7:45

A külügyminiszter szerint Magyarország nem tud leválni az orosz olajról és gázról.

Egy ország gázellátása, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. A gázellátásunk 85 százaléka és az olajellátásunk 65 százaléka érkezik Oroszországból, nincsenek alternatív gázforrások – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nak adott interjúban.

A politikus szerint ez „nem szórakozásból van így, nem mi választottuk ezt a helyzetet, egyszerűen ez a fizikai helyzet Közép-Európában”. Szerinte az javított volna a lehetőségeken, ha az Exxon feltárja a Fekete-tengeri lelőhelyeket.


Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt emelte ki, hogy nemcsak Magyarország nem szállít fegyvereket Kijevnek, így tesz szerinte több uniós és NATO-tagállam is. Megismételte azt az érvet is, miszerint Magyarország megszavazta az összes háborúval kapcsolatos uniós döntést is, valamint hogy az ország több mint 640 ezer menekültet fogadott be.

Látni kell, mi a magyar kormány legfontosabb kötelessége most: meg kell győződnünk arról, hogy garantálni tudjuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát

– fogalmazott. Szerinte ha fegyvereket szállítanánk, fennállna a veszélye annak, hogy Magyarország belesodródik a háborúba vagy az oroszok magyarlakta területeket lőnek Ukrajnában.

Az uniós jogállamisági eljárást politikai vitának nevezte, szerinte ugyanis ez nem több mint Magyarország zsarolása. Szerinte a megfogalmazott vádak alaptalanok, Brüsszel pedig nem tudja megemészteni, hogy az Orbán-kormány ismét nagyarányú győzelmet aratott a választáson. 

Nyitókép: CNN

#Belföld#szíjjártó péter#külügyminiszter#cnn#interjú

Címlapról ajánljuk