Választás 2022

Magyarügyi uniós jelentéstevő: Orbán eladta a hazát a választások érdekében

Dévai LászlóDévai László

2022. április 5. 21:40

Gwendoline Delbos-Corfield európai parlamenti képviselő testközelből nézte végig a magyar választásokat. Szerinte „Budapest és az ország többi része két külön valóságban létezik”, és a magyarok közül sokan úgy gondolnak Európára, mint afféle science fiction világra.

Gwendoline Delbos-Corfield, a magyar jogállamiságért felelős európai parlamenti jelentéstevő szerint az április 3-i választás szabad volt, viszont nem volt igazságos – írja az EUrologus. Delbos-Corfield pozitívan értékelte a magas részvételi arányt, ugyanakkor megjegyezte: a magyarok rendkívül megosztottak a legfontosabb kérdésekben.

Delbos-Corfield szerint szerint Magyarországon két valóság van, Budapest az egyikben, az ország többi része pedig a másikban létezik.

A magyar választást megfigyelő francia zöldpárti EP-képviselő szerint „csúnya volt a kampány”, ezzel kapcsolatban a kormány dezinformációit emelte ki. A képviselő a gyermekvédelminek nevezett népszavazást negatív értelemben „elképesztőnek” nevezte. Kiemelte, hogy a népszavazások esetében meg kell várni, hogy a referendum érvényes legyen, de szerinte a magyar kormány akkor is használni fogja az eredményeket, ha az érvénytelenül zárul. Emlékeztetett, hogy pontosan ez történt 2016-ban is a migrációs népszavazáson.

Delbos-Corfield szerint ha a magyar kormány így cselekszik, akkor az egyértelmű visszaélés a népszavazási formátummal. 

A jelentéstevő a választásról szólva megjegyzi, hogy a Fidesz médiatúlsúlya és az ebből következő egyoldalú tájékoztatás miatt a választás nem nevezhető igazságosnak. Delbos-Corfield szerint 12 évnyi félretájékoztatás az ellenzékről és Európáról szinte áthatolhatatlan akadályt képez egyes választók esetében.

A jelentés legerősebb mondata, hogy a magyarok úgy gondolnak Európára, mint egy hülye science fiction világra.

A képviselő szerint a Fidesz győzelme nem azt jelenti, hogy az EU-nak szemet kellene hunynia a jogállamiság, köztük a sokszínű tájékoztatás hiányosságai fölött. A csalódott ellenzéki szavazókról elmondta:

Eljöhet az idő amikor Magyarországon már tényleg csak Fidesz-támogatók lesznek, mivel mindenki más elment más országokba.

Delbos-Corfield a tapasztalatai alapján helyeselte az EU-s kifizetéseket jogállamisági kritériumokhoz kötő jogállamisági mechanizmus alkalmazását. E folyamat megindítását egyébiránt ma jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A jelentéstevő szerint a választás előtti osztogatások miatt pénzügyi gondjai lehetnek Magyarországnak, szerinte

Orbán eladta a hazát a választások érdekében.

Nyitókép: Kummer János / Getty Images

#Választás 2022#európai parlament#jelentés#gwendoline delbos-corfield

Címlapról ajánljuk