Gazdaság

Ötven éve nem látott áremelkedés érkezik

rtl.hurtl.hu

2022. április 27. 6:53

Az ukrajnai háború miatt hatalmas drágulásra kell számítani a Világbank jelentése szerint. 

Óriási, az 1970-es évek óta nem tapasztalt áremelkedést okoz az Ukrajna ellen indított orosz háború – figyelmeztetett jelentésében a Világbank. Az emelkedés főleg az energiafogyasztást és az élelmiszereket érinti majd, aminek „nagyon nagy gazdasági és humanitárius hatása lesz”, és leginkább a szegény háztartások szenvedik meg, ahol a bevételeik nagy részét ezekre költik.

A legnagyobb emelkedésre a földgáz árában kell számítani Európában – írta a jelentésről beszámoló BBC. 

A Világbank várakozása szerint több mint a duplájára fog emelkedni a földgáz ára, és bár jövőre és 2024-ben csökkeni fog az ára, az még mindig 15 százalékkal magasabb lesz, mint 2021-ben.

A Világbank felhívta a figyelmet arra, hogy az energiaárak az 1973-as olajválság óta nem növekedtek olyan nagy mértékben, mint az elmúlt két évben. Közben az olajárak várhatóan egészen 2024-ig magasan maradnak, ami széleskörű inflációhoz vezet.

Közben az élelmiszerárakban is nagy emelkedésre kell számítani. A búza ára rekordmagasságot ér majd el: a Világbank jelentése szerint több mint 42 százalékkal drágul majd. Hasonló, majdnem 42 százalékkal nő majd a csirke ára is, köszönhetően annak, hogy drasztikusan csökkent az ukrán és az orosz export.

Emellett több nyersanyag is drágulni fog, köztük az ásványi anyagok, fémek és a műtrágyák. Az utóbbi ára majdnem 70 százakkal nőhet, ami azzal a veszéllyel járhat, hogy a terméshozam csökkeni fog, ahogy a földművesek kevesebb műtrágyát kezdenek el használni.

Pár nappal korábban a Világbank elnöke a BBC-nek adott interjújába arra figyelmeztetett, hogy az élelmiszerek ára akár 37 százalékkal is emelkedhet, ami az egész világra kiterjedő katasztrófát fog okozni.

Nyitókép: Hentespult a budapesti Lehel piacon. Fotó: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

#Gazdaság#világbank#jelentés#előrejelzés#áremelkedés#árak#élelmiszer#földgáz#energiaárak#élelmiszerárak

Címlapról ajánljuk