Belföld

Lemondott Jakab Péter a Jobbik elnöki tisztségéről

rtl.hurtl.hu

2022. június 8. 19:48

Szerinte olyan vezetőre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. A frakcióvezetői posztról nem mond le.

„Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről” – közölte Jakab Péter a Facebook-oldalán.

A politikus azt írta: a Jobbik tagsága több mint 70 százalékos többséggel választotta meg őt a párt elnökének május 7-én. 

Hiába. Mára világossá vált, hogy az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását

– fogalmazott. 

Jakab Péter posztjában megköszönte a tagság kitartó bizalmát, az elnökségi tagok közül pedig külön köszönetet mondott Szabó Gábornak, Z. Kárpát Dánielnek és Lukács Lászlónak. 

Jobbikosok, ha szükség lesz rám, szóljatok! Munkámat a Jobbik frakcióvezetőjeként folytatom, az elnökségnek további jó munkát kívánok

– írta Jakab Péter, aki azt is megjegyezte, hogy a Fidesszel bármikor megküzd, de a Jobbikkal nem harcol.

Az elmúlt hetekben egyébként igen sok Jobbikon belüli konfliktusra derült fény. Az ellenzék súlyos választási vereségét értékelők közül sokan azt emelték ki például, hogy feltehetően a Jobbik vesztette a legtöbb szimpatizánst. A párton belül ráadásul felmerült a szexuális zaklatás vádja is, Szilágyi György barátnőjének állítása szerint ugyanis egy korábbi pártrendezvényen molesztálták őt. 

Jakab Péternek a közvetlen helyetteseivel is gondja akadt, Potocskáné Kőrösi Anita ellen feljelentést tett és kezdeményezte kizárását is. (A konfliktus okát a Szabad Európa írta meg, hogy információik szerint Jakab Péter és kabinetfőnöke, Molnár Enikő megszüntette volna a frakcióalkalmazottak státuszát pénzhiányra hivatkozva, csakhogy a Jobbik ez idáig ebből a keretből fizette ki a vidéki alkalmazottait.) 

A korábban 20 százalék körül mért párt ráadásul a legutóbbi kutatások szerint nagyjából 5 százalékra számíthatna egy parlamenti választáson.

A hang.hu számolt be arról elsőként, hogy szerda este Jakab Péter utódlása is téma lehet a párt rendkívüli választmányi ülésén. Forrásaik szerint a Jobbikon belül nem ébreszt nosztalgiát a Mi Hazánk Mozgalom parlamenti bejutása, inkább a néppártosodás irányvonalát hoznák vissza.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt/MTI

#Belföld#jakab péter#jobbik#lemondás#választási eredmény

Címlapról ajánljuk