Belföld

Állatorvos lőtte ki a budai vaddisznókat, szerinte megváltás volt a golyó a szenvedő malacoknak

rtl.hurtl.hu

2022. június 4. 18:08

Állítja, hogy humánus megoldást választott.

Korábbi nyilatkozata után sokkal bővebben nyilatkozott a Telexnek   a vadász, aki a budai János Kórház közelében vaddisznókat lőtt ki, köztük kicsinyeket, azaz malacokat.

Az állatorvos végzettségű L. Pál elmondása szerint a vaddisznókról a katasztrófavédelem értesítette őt egy lakossági bejelentés alapján. Amikor a helyszínre érkeztek, már ott voltak a tűzoltók, és azt látták, hogy hét, nagyjából kéthónapos korú malac összevissza szaladgál a villamosvonal melletti vízelvezető árokban, amit szakaszonként rács választ el.

Az árok aljában jó arasznyi víz, olaj és mindenféle keverék volt, az állatok pedig rettenetes állapotban voltak. Nagyon szennyezettek voltak ezek a malacok. A józan ész azt diktálja, hogy ezeknek a vaddisznóknak megváltás volt a golyó. Ki tudja, hogy mióta rekedtek az árokban, onnan út már nem vezetett volna ki nekik normál körülmények között. Mit lehetett volna még csinálni? Kizavarni őket a Szilágyi Erzsébet fasorba  a reggeli, nyolcórás forgalmába. Felelőtlenség lett volna őket ott hagyni, ennek más megoldása nem volt

– fogalmazott az állatorvos.

L. Pál állítása szerint a lehető leghumánusabban járt el, mivel egy kis kaliberű pisztollyal, egy-egy fejlövéssel végzett a malacokkal, az állatok a lövés következtében azonnal elpusztultak.

Arra a kérdésre, hogy miért nem próbálták meg altatólövedékkel elaltatni az állatokat, az állatorvos azt válaszolta, hogy az altatófecskendők nem hatnak azonnal, és az állat nem biztos hogy megfelelően reagál a kábítószerre. Ráadásul ezek a szerek nagyon drágák. 

L. Pál ezen felül azzal érvelt, hogy az afrikai sertéspestis szabályozásáról szóló 2021/605-ös EU-s végrehajtási rendelet értelmében tilos élő vaddisznót szállítani az Európai Unió területén. Azon a budai részen, ahol az eset történt, a betegség terjedésének megakadályozása céljából élő vaddisznót se bevinni, se onnan elszállítani nem lehet. Így az elkábított állatot sem lehetett volna elszállítani máshová.

Nyitókép: Getty Images

#Belföld#vaddisznó#vadász#állatorvos

Címlapról ajánljuk