Belföld

Megszólalt a budai vadmalacokat kilövő vadász

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. június 4. 8:55

L. Pál a Nébih vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő tanácsadói hálózatának tagja, szerinte ez az ügy csak a sajtónak fontos.

A 24.hu kiderítette, hogy ki volt az a vadász, aki június 1-jén, szerdán, fényes nappal, egy villamos utasainak szeme láttára lőtt ki egy teljes vaddisznócsaládot Budán, a XII. kerületben lévő János-kórháztól nem messze.

L. Pál, aki tagja a Nébih Országos Járványvédelmi Központ által létrehozott „vaddisznóállomány-gyérítés tervezését segítő tanácsadói hálózatnak”, a 24.hu megkeresésére nem volt hajlandó nyilatkozni arról, ki adott számára engedélyt arra, hogy a nyílt utcán, lezárás nélkül lője ki a városba tévedt két felnőtt vaddisznót és fiatal malacaikat.

Ez csak maguknak, a sajtónak fontos, mert ebből élnek

– mondta a vadász, aki szerint az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) csütörtöki közleményében minden le van írva a történtekről. Az OMVK közleménye azonban nem tartalmaz információkat a konkrét esettel kapcsolatban, csupán általánosságban foglalkozik a városokba tévedő vadak kilövésével.


A közfelháborodást kiváltó mészárlás miatt a Macskaárvaház Alapítvány nevű állatvédő szervezet lőfegyverrel való visszaélés és közveszélyokozás, a területileg érintett XII. kerületi önkormányzat pedig veszélyeztetés miatt tett feljelentést, a Budapesti Rendőr-főkapitányság még aznap közölte, hogy a II. Kerületi Rendőrkapitányság foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomoz.

Váczi János, a XII. kerület korábbi alpolgármestere azt mondta, hogy

elképesztő, hogy az eset óta hallgatnak a felelősök, sem az elkövető, sem az engedélyező nem állt ki a nyilvánosság elé.

Váczi szerint a XII. kerület területén eddig mindig igyekeztek a lehető leghumánusabb megoldásokkal, hajtással vagy ketreces befogással védeni a belterületre tévedő állatokat, legalább száz vadállat életét kímélve így meg. Váczi úgy vélte, hogy a most kilőtt malacok

semmiféle veszélyt nem jelentettek a környezetre, leölésük ezért indokolhatatlan vérengzés volt.

Nyitókép: Ingolf König-Jablonski/picture alliance via Getty Images

#Belföld#vaddisznó#kilövés#hegyvidék#xii. kerület#jános kórház#vadász

Címlapról ajánljuk